Navigacija
Portal TFL

STA novice / Dnevnik: Državnotožilski svet v zvezi z evropskimi tožilci vložil pobudo za tožbo proti vladi

petek, 11.6.2021

Ljubljana, 11. junija (STA) - Državnotožilski svet je danes uresničil napoved iz začetka meseca in na državno odvetništvo vložil pobudo za tožbo proti vladi. V njej predlagajo, da državni odvetniki vložijo tožbo zoper sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, danes na spletni strani poroča Dnevnik.

Kot je Državnotožilski svet napovedal že 1. junija, pobuda zadeva vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa in zahteve za izdajo začasne odredbe na upravno sodišče.

Oboje se nanaša na odločitev vlade s konca maja, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, ki ju je predlagal Državnotožilski svet, češ da ta ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov. Namesto tega je ministrstvu za pravosodje naložila, naj nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za omenjena položaja.

Postopek imenovanja obeh kandidatov je pred tem stal več mesecev. Po nekaterih neuradnih navedbah naj bi bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Kot danes piše Dnevnik, pri Državnotožilskem svetu vsebine pobude do odločitve državnega odvetništva ne bodo komentirali.

Je pa predsednica sveta Tamara Gregorčič že v začetku meseca ob napovedi predloga tožbe zatrdila, da je bil postopek oblikovanja predloga izveden v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je 1. junija začelo z delom, čeprav do takrat od 22 sodelujočih držav delegiranih tožilcev nista predlagali Finska in Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor, Slovenijo pa je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders nedavno znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca.

Reynders je tudi izrazil upanje, da bo o tem mogoče kmalu govoriti z novim slovenskim ministrom za pravosodje. Dosedanja ministrica Lilijana Kozlovič je namreč po sklepu vlade o delegiranih tožilcih odstopila. Kandidat za njenega naslednika je Marjan Dikaučič, ki je v četrtek dobil zeleno luč matičnega odbora za pravosodje. DZ bo predlog za njegovo izvolitev obravnaval v torek naslednji teden.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window