Navigacija
Portal TFL

STA novice / Veleposlaniki EU potrdili novo priporočilo glede omejitev potovanj v Evropi

petek, 11.6.2021

Bruselj, 11. junija (STA) - Države članice EU so na ravni veleposlanikov danes potrdile priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida-19, ki ga je konec maja predlagala Evropska komisija. Za povsem cepljene osebe in prebolevnike v skladu z novim priporočilom za potovanja po Evropi naj ne bi veljale dodatne omejitve.

V času pandemije covida-19 so države članice pokazale široko soglasje za ponovno vzpostavitev prostega gibanja v Evropski uniji, je ob novici o odobritvi priporočila na Twitterju danes sporočilo portugalsko predsedstvo EU.

Hitro odobritev na ravni stalnih predstavnikov držav članic EU je danes pozdravila tudi Evropska komisija, ki je novo priporočilo glede omejitev potovanj predlagala konec maja ob upoštevanju izboljševanja epidemioloških razmer in napredka pri cepljenju v uniji.

Prepričani smo, da bodo s tem osveženim priporočilom in digitalnim covidnim potrdilom, ki naj bi bilo po vsej EU uveljavljeno s 1. julijem, Evropejci uživali v varnih poletnih počitnicah, je v Bruslju dejal govorec komisije Christian Wiegand.

Države članice so se strinjale, da za polno cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19, ne veljajo dodatne omejitve glede potovanj, kot sta testiranje ali karantena.

Prav tako so dosegli soglasje glede veljavnosti testov. Testi PCR naj v vseh članicah unije veljajo 72 ur, hitri antigenski testi pa 48 ur, kar so pri komisiji glede na dosedanji razdrobljen pristop danes toplo pozdravili.

Priporočilo bo tudi vneslo več jasnosti v pravila glede potovanj otrok, kar bo zagotovilo enotnost družin med potovanji, je še dejal Wiegand.

Komisija je predlagala, naj za otroke, mlajše od šestih let, ne velja obveznost testiranja v povezavi s potovanji, in naj za mladoletnike, ki potujejo s starši, ne velja karantena, če ta ne velja za njihove starše, na primer ker so bili cepljeni.

Veleposlaniki so potrdili tudi pragove zemljevida Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Komisija je predlagala, da za osebe, ki prihajajo z zelenih območij, naj ne veljajo nikakršne omejitve. Od oseb, ki prihajajo z oranžnih, lahko oblasti zahtevajo negativen test. Osebam, ki prihajajo z rdečih območij, pa lahko naložijo tudi karanteno, če oziroma dokler nimajo negativnega testa. Za temno rdeča območja lahko oblasti zahtevajo test in karanteno.

Priporočilo mora sedaj potrditi še Svet EU, v katerem odločajo države članice, kar se pričakuje prihodnji teden.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window