Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska kampanja za večjo ozaveščenost o sezonskih delavcih

torek, 15.6.2021

Ljubljana, 15. junija (STA) - Evropska agencija za delo (ELA) je danes zagnala ozaveščevalno kampanjo o sezonskem delu. Z njo želi ozavestiti oziroma opozoriti sezonske delavce, njihove delodajalce, nadzorne organe ter najširšo javnost o nujnosti poštenih in varnih delovnih pogojev za sezonske delavce v EU.

Kampanja, ki jo vodi ELA skupaj z Evropsko komisijo, Evropsko platformo za ukrepanje proti neprijavljenemu delu, Evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost (EURES), državami EU in socialnimi partnerji, bo potekala do oktobra. Pridružuje se ji tudi Slovenija, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Vsako leto do 850.000 državljanov EU opravlja sezonska dela zunaj matične države. Sezonski delavci imajo enake pravice do poštenih delovnih pogojev, ko delajo v drugi državi EU, z enakimi delovnimi in socialnimi pravicami kot lokalni delavci. Glede na začasno naravo dela pa so lahko bolj izpostavljeni negotovim delovnim in življenjskim pogojem, goljufijam in zlorabam," so zapisali organizatorji kampanje.

ELA v okviru svojega akcijskega načrta o sezonskih delavcih izvaja delavnice z nacionalnimi upravami in socialnimi partnerji, na katerih poteka izmenjava informacij in praks za zagotavljanje pomoči in storitev, ki so na voljo sezonskim delavcem in delodajalcem. Nadzorni organi pa se povezujejo pri usklajenih in skupnih inšpekcijskih pregledih, usmerjenih v sezonska dela.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window