Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodniki v Sodni svet izvolili Marflak Trontljevo, Burkelčevo in Petka

sreda, 16.6.2021

Ljubljana, 16. junija (STA) - Vzporedno s torkovimi volitvami članov Sodnega sveta v DZ so v torek potekale tudi volitve, na katerih so člane Sodnega sveta volili sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. Kot je razvidno iz začasnega poročila o izidu glasovanja in izidu volitev, so bili izvoljeni Jonika Marflak Trontelj, Frida Burkelc in Milan Petek.

Sodni svet sestavlja 11 članov. Pet jih volijo poslanci DZ, šest pa sodniki izmed svojih vrst. V torek so v DZ volili dva člana, sodniki izmed svojih vrst pa tri.

Volitve Sodnega sveta so potekale v treh volilnih skupinah. V prvi skupini, ki voli sodnike s položajem višjega sodišča, sta bili dve kandidatki. Jonika Marflak Trontelj je zmagala z 80 glasovi, protikandidatka Karmen Ceranja jih je dobila 45.

V volilni skupini vseh sodnikov, v kateri so bili štirje kandidati, je slavila Frida Burkelc z 228 glasovi. Drugi je bil Igor Strnad z 217 glasovi, manj kot sto pa sta jih prejela Tomaž Bromše in Dragan Trivić.

V tretji skupini, kjer so volili sodnike na sodiščih prve stopnje, pa je s 185 glasovi zmagal Milan Petek, Aleksander Šmid je dobil štiri glasove manj. Kandidirala sta še Bojan Trampuš in Suzana Gril.

Poslanci pa so v torek v DZ v Sodni svet izvolili Urško Kežmah, ki je prejela 75 od 85 veljavnih glasov in Andreja Razdriha. Ta je sicer v prvem krogu prejel enako število glasov kot Viktorija Žnidaršič Skubic. V DZ so zaradi izenačenega izida opravili žreb, o izžrebanem kandidatu pa so nato ponovno glasovali. Kandidat je bil izvoljen, ker je zanj glasovala večina poslancev, ki je oddala glasovnice.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window