Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za izobraževanje soglasno za dodatek k pokojninam za izredne dosežke v športu

sreda, 16.6.2021

Ljubljana, 16. junija (STA) - Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je danes soglasno podprl predlog novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, ki odpravlja diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov. S sprejetim dopolnilom (SD) se širi krog upravičencev še na dobitnike medalj s svetovnih prvenstev gluhih.

S predlogom novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa se želi odpraviti diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov, ki so prikrajšani do tega dodatka, je v imenu poslanske skupine SD, ki je predlog vložila, povedal Gregor Židan. Namen zakona je dodati v krog upravičencev do dodatka k pokojnini tudi vrhunske športnike, dobitnike medalj s svetovnih prvenstev v paraolimpijskih športnih panogah oziroma disciplinah.

Kot je pojasnil, so do tega dodatka po veljavnem zakonu upravičeni dobitniki olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, s šahovske olimpijade, s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športih ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športov v članski konkurenci. Poleg njih dodatek prejemajo tudi prejemniki Bloudkovih nagrad za življenjsko delo ali za vrhunski mednarodni športni dosežek.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je povedal, da je zakon diskriminatoren, saj med upravičence do dodatka ne uvršča vrhunskih športnikov invalidov, prejemnikov medalj s svetovnih prvenstev v paraolimpijskih kolektivnih in individualnih športnih panogah oziroma disciplinah. Novela bi to rešila, je dejal in dodal, da je o tem sicer že konec leta seznanil ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Državni sekretar Marjan Dolinšek, sicer pristojen za šport v kabinetu predsednika vlade, je poudaril, da vlada predlogu zakona nasprotuje, saj ocenjuje, da je treba problematiko priznanja pravice do dodatka k pokojnini za delo in izjemne dosežke v športu celovito urediti in ustrezno spremeniti in dopolniti tudi ostale določbe zakona, kar bo upoštevano v novem predlogu sprememb zakona, ki jih bo pripravila vlada. Opozoril je namreč, da bo sprememba povečala krog upravičencev, ob tem pa ostajajo nenaslovljene nekatere druge nejasnosti v povezavi s pokojninskim zakonom. Obenem pa se to, kar prinaša predlog novele, že izvaja na podlagi odločitev vrhovnega sodišča, je dejal.

Razprave ni bilo, člani odbora pa so po krajši prekinitvi seje na pobudo poslancev SDS soglasno potrdili predlog novele in tudi dopolnilo, ki ga je vložila SD, da se vrhunski športnik, ki je dobitnik medalje v članski konkurenci s svetovnih prvenstev v olimpijskih in paraolimpijskih kolektivnih in individualnih športnih panogah oziroma disciplinah.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window