Navigacija
Portal TFL

STA novice / Veljati so začeli spremenjeni pogoji vstopa v Slovenijo

sobota, 19.6.2021

Ljubljana, 19. junija (STA) - Z današnjim dnem je začel veljati spremenjeni odlok vlade o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve epidemije covida-19. Med novostmi je uvedba oranžnega in zelenega seznama držav. Veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri hitrem antigenskem testu pa ostaja 48 ur.

Po spremenjenem odloku, ki ga je vlada sprejela na petkovi dopisni seji, vse tretje države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temno rdečem seznamu, sodijo med oranžne, je navedeno na spletni strani vlade.

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temno rdečem seznamu.

Za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Med državami na rdečem seznamu je mogoče najti Andoro, Nizozemsko ter posamezne dele Španije in Francije, pa tudi Rusijo in Turčijo, med tistimi na temno rdečem pa Irsko, Egipt, Indijo in Veliko Britanijo.

Na drugi strani so na zelenem seznamu držav po zadnjih podatkih Avstrija, BiH, Severna Makedonija, Tajska, Bolgarija, Češka, Finska, Malta, Poljska, Romunija in Slovaška ter posamezni deli Danske, Francije, Grčije, Nemčije, Norveške, Portugalske in Španije.

Prav tako so na zelenem seznamu del Hrvaške, in sicer administrativna enota Panonska Hrvaška, in nekateri deli v notranjosti in na severu Italije. Regija Jadranska Hrvaška pa je na oranžnem seznamu.

Iz območja EU oz. schengenskega območja so na oranžnem seznamu med drugim še Belgija, Ciper, Madžarska in Švica ter deli Francije, Grčije, Italije, Nemčije, Portugalske in Španije.

Odlok bo veljal do 27. junija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window