Navigacija
Portal TFL

STA novice / Društvo za zaščito voda: Po veljavnem zakonu 18 uredb o oženju priobalnih zemljišč

petek, 18.6.2021

Ljubljana, 18. junija (STA) - V Slovenskem društvu za zaščito voda ministru za okolje Andreju Vizjaku očitajo zavajanje v zvezi z številom posegov na vodnih in priobalnih zemljiščih, ki jih je omogočil veljavni zakon o vodah. Medtem ko Vizjak govori o 54 uredbah o zoženju priobalnih zemljišč, je bilo takih posegov dejansko 18, vsi so bili izvedeni v naseljih, so zatrdili.

Član Slovenskega društva za zaščito voda Pavel Gantar je v prispevku, ki ga je delilo društvo, opozoril, da je 6. odstavek 14. člena zakona o vodah, ki omogoča zoženje priobalnih zemljišč, v zakon o vodah prišel šele leta 2008, v času prve vlade Janeza Janše, ko je bil Vizjak minister za gospodarstvo.

Od skupno 52 uredb, ki so bile sprejete od leta 2002 pa do danes, se jih torej samo 18 sklicuje na 6. odstavek 14. člena in oži priobalna zemljišča. V večini primerov gre za ureditev in uskladitev dejanskega stanja v ureditvenih območjih naselij z zahtevami novega zakona o vodah.

"Resnica je torej prav obratna: posegov, ki so ožili priobalna zemljišča, je bilo bistveno manj, kot jih navaja Vizjak ... in bili so omejeni na že obstoječa stavbna zemljišča v naseljih," je poudaril Gantar. Medtem pa novi 37. člen zakona po njegovem "bistveno razširja možnosti pozidave vodnih in priobalnih zemljišč" tudi izven ureditvenih območij naselij, torej v odprti krajini in na vodotokih z manjšim antropogenim vplivom in večjo stopnjo naravne ohranjenosti strug in obvodnega območja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window