Navigacija
Portal TFL

STA novice / S pripravljeno novelo naj bi dobili podlago za vnovično uporabo podatkovnih zbirk velike vrednosti

četrtek, 24.6.2021

Ljubljana, 24. junija (STA) - Predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki je v javni razpravi do 22. julija, želi v skladu z evropsko direktivo vzpostaviti zakonsko podlago za objavo oziroma vnovično uporabo podatkovnih zbirk velike vrednosti in za nudenje dinamičnih podatkov v realnem času.

Poleg tega naj bi s predlagano novelo v ureditev vnovične uporabe vključili tudi podatke na raziskovalnem področju, kadar gre za financiranje iz javnih sredstev.

Direktiva nalaga članicam, da sprejmejo politike odprtega dostopa za podatke, pridobljene v javno financiranih raziskavah. Zagotoviti morajo, da takšne politike izvajajo vse raziskovalne organizacije in organizacije, ki financirajo raziskave. Gre za spoštovanje osnovnega načela, ki se glasi: odprto kolikor mogoče, zaprto, kolikor je nujno.

Cilj politik odprtega dostopa je zagotoviti raziskovalcem in širši javnosti dostop do raziskovalnih rezultatov čim prej v procesu razširjanja, prav tako pa je njihov cilj tudi poenostaviti vnovično uporabo teh rezultatov. Odprti dostop po navedbah ministrstva za javno upravo povečuje kakovost, zmanjšuje potrebo po nepotrebnem podvajanju raziskav, pospešuje znanstveni napredek, je sredstvo za boj proti znanstvenim goljufijam in lahko na splošno spodbudi gospodarsko rast in inovacije.

Poleg zagotavljanja odprtega dostopa so prizadevanja po navedbah ministrstva usmerjena v to, da bi načrtovanje pri upravljanju podatkov postalo standardna znanstvena praksa. Ta bi bila v podporo razširjanju raziskovalnih podatkov, ki jih je mogoče enostavno najti, ki so dostopni in interoperabilni ter jih je mogoče vnovič uporabiti.

V skladu z direktivo morajo biti nabori podatkov velike vrednosti z namenom, da bi zagotovili čim večji učinek, na razpolago za vnovično uporabo brezplačno in s čim manj možnih pravnih omejitev. Določa šest tematskih kategorij t. i. naborov podatkov velike vrednosti, ki so geoprostorski podatki, opazovanje zemlje in okolje, meteorološki podatki, statistični podatki, družbe in lastništvo družb ter mobilnost.

Direktiva upošteva vse večji pomen dinamičnih podatkov, torej podatkov, ki se velikokrat posodabljajo, pogosto v realnem času. Organe javnega sektorja obvezuje, da dajo te podatke na voljo prek vmesnikov za aplikacijsko programiranje.

Za zagonska ter mala in srednje velika podjetja so nadomestila za vnovično uporabo informacij pomembna ovira pri vstopu na trg. Direktiva zato vsebuje načelo, da so podatki javnega sektorja, zlasti raziskovalni podatki in podatkovne zbirke velike vrednosti, na razpolago za vnovično uporabo oziroma da so nadomestila načeloma omejena na mejne stroške, ki nastanejo zaradi reprodukcije, zagotavljanja in razširjanja dokumentov, zaradi anonimizacije osebnih podatkov in ukrepanja za varovanje zaupnih poslovnih informacij.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window