Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj letalske prevoznike pozval k spoštovanju pravic potrošnikov

ponedeljek, 28.6.2021

Bruselj, 28. junija (STA) - Evropska komisija je skupaj z nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov na podlagi številnih pritožb danes pozvala letalske prevoznike, naj izboljšajo obravnavo odpovedi letov, povezanih s pandemijo covida-19, oziroma spoštujejo pravice potrošnikov.

Kot so sporočili iz Bruslja, morajo letalski prevozniki, ki delujejo v EU, spoštovati potrošniško pravo EU, kar med drugim zajema pregledno komuniciranje in proaktivno informiranje potrošnikov o njihovih pravicah. Predvsem morajo ponuditi izbiro med povračilom in vavčerjem ter potnike obvestiti, da imajo kadarkoli možnost zamenjati vavčerje za denar.

Večina letalskih prevoznikov, ki so bili vključeni v raziskavo, potnikom ni povrnila stroškov v roku sedmih dni, kot to nalaga pravo EU. Sedaj morajo poskrbeti, da bo to upoštevano pri vseh novih rezervacijah letov, ne glede na to, ali so rezervacije sklenjene neposredno ali prek posrednikov, in najpozneje do 1. septembra letos urediti zaostanke pri še nerešenih povračilih.

"Danes pozivamo k oblikovanju enostavnih rešitev, ki bodo potrošnikom po obdobju velikih pretresov dale varnost," je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Evropska komisarka za promet Adina Valean pa je pojasnila, da je že v teku ocenjevanje zakonodajnih možnosti za izboljšanje zaščite potrošnikov pred prihodnjimi krizami, kar je predvideno tudi v strategiji za trajnostno in pametno mobilnost.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window