Navigacija
Portal TFL

STA novice / V EU v veljavo stopa digitalno covidno potrdilo

četrtek, 1.7.2021

Bruselj, 01. julija (STA) - V Evropski uniji danes v veljavo stopa digitalno covidno potrdilo (DCP), ki so ga v Sloveniji začeli testirati prejšnji teden, sedaj pa bo zaživelo v polni obliki. Dolgo pričakovana rešitev ponuja odgovor na številne zagate, ki so jim bili priča potniki na mejah znotraj EU, saj bo potrdilo olajšalo prost pretok ljudi.

Pred približno pol leta je dal grški premier Kiriakos Micotakis pobudo, da se na ravni celotne povezave uvede enotno potrdilo, ki bo potnikom omogočalo lažje prehajanje meja med pandemijo in posledično kanček bolj brezskrbne počitnice v soseščini. Pobuda se je z današnjim dnem uresničila.

Potrdilo ni potovalni dokument, bo pa od danes olajšalo prečkanje mej, saj bodo lahko s pomočjo kode QR pristojni hitro ugotovili, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo. V veljavi bo leto dni in sicer v vseh državah članicah EU ter Lihtenštajnu, Švici, Islandiji in na Norveškem.

Digitalno covidno potrdilo je na voljo v digitalni obliki na telefonu in papirnati obliki. Na potrdilu je poleg imena in priimka, datuma rojstva, datuma izdaje in unikatnega identifikatorja še informacija o tem, ali je oseba covid-19 prebolela, je cepljena proti bolezni ali ima negativen izvid na novi koronavirus. Pristojni ob skeniranju kode preverijo veljavnost in pristnost potrdila.

Potrdilo bodo tako v nekaterih državah članicah uporabili tudi kot dokazilo PCT za nočitve v hotelih, večerje v restavracijah in obiske dogodkov. Med drugim so se za to možnost odločili v Avstriji in pri nas.

V Sloveniji je DCP na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem, kmalu pa bo na voljo tudi posebna aplikacija. DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Potrdilo velja le toliko časa, kolikor je veljaven epidemiološki status osebe. To pomeni, da v primeru prebolevnika velja pol leta po prebolelem covidu-19, v primeru testiranih pa toliko časa, kolikor je veljaven test. Če bodo morali potniki pred vrnitvijo v domovino opraviti testiranje, bo DCP izdala država članica, kjer je bilo testiranje opravljeno.

Potrdilo bo vezano na enega državljana, tako da bodo v primeru potovanja družine otroci potrebovali svoje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window