Navigacija
Portal TFL

STA novice / NIJZ: Prva pošiljka evropskih digitalnih covidnih potrdil danes odposlana po pošti

četrtek, 1.7.2021

Ljubljana, 01. julija (STA) - Prva pošiljka evropskih digitalnih covidnih potrdil, ki jih bodo v tiskani verziji prejeli cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki, bo danes odposlana po pošti, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Predvidevajo, da bi zadnja potrdila morala prispeti do naslovnikov do sredine naslednjega tedna.

Kot so pojasnili, gre namreč za veliko količino, približno milijon, potrdil, zato bo pošiljanje potekalo v razponu nekaj dni.

Potrdilo med drugim vsebuje QR-kodo, ki omogoča enostavno preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju oz. prebolevnosti.

Po pošti ga bodo prejeli vsi polno cepljeni proti covidu-19, kot tudi tisti, ki so bili s prvim odmerkom cepljeni do 30. junija. Prav tako bodo potrdilo prejeli prebolevniki, ki imajo pozitiven PCR test, ki ni starejši od 180 dni. Testiranim na novi koronavirus pa potrdil ne bodo pošiljali, saj gre v primeru negativnega testa za kratkotrajno veljavnost.

Ob tem so na NIJZ opozorili, da bo od današnjega dneva potekala sprotna izdaja evropskih digitalnih covidnih potrdil cepljenim. Ob cepljenju jim bodo potrdilo izdali izvajalci, ki jih bodo cepili. Enako pa velja tudi za tiste, ki opravijo test na novi koronavirus. Tudi njim od 1. julija evropsko digitalno potrdilo izdajajo izvajalci ob izvedenem testu, so navedli na NIJZ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window