Navigacija
Portal TFL

STA novice / Amnesty International na slovensko predsedstvo EU naslovilo vrsto zahtev

četrtek, 1.7.2021

Ljubljana, 01. julija (STA) - Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je danes na Slovenijo naslovila seznam zahtev glede ukrepanja na področju človekovih pravic v času njenega polletnega predsedovanja Svetu EU.

Gre za že uveljavljeno prakso, da AI na predsedujočo državo naslovi priporočila oziroma zahteve za ukrepanje. Predsedujoče države EU so namreč v edinstvenem položaju, da se odločno zavzamejo za človekove pravice in pri tem pokažejo sposobnost vodenja.

Svoje zahteve so sicer v AI razdelili na pet področij. Na prvem mestu je "zagotavljanje napredka pri zaščiti in spodbujanju človekovih pravic in pravne države v EU", zlasti glede aktualnih postopkov po členu sedem pogodbe o EU, glede pristopa EU k evropski konvenciji o človekovih pravicah in k istanbulski konvenciji ter glede razvoja zakonodaje EU proti t. i. SLAPP tožbam.

Na drugem mestu je "postavljanje človekovih pravic v središče zunanje politike EU", med drugim s prednostno obravnavo človekovih pravic v odnosih s tretjimi državami, zagovarjanjem dosežkov na multilateralnem področju in krepitvijo podpore zagovornikom človekovih pravic.

Sledi usmerjanje pogajanj o novem paktu EU o azilu in migracijah na način, da bo politika unije na tem področju osredotočena na solidarnost in človekove pravice. Kot poudarjajo v AI, je treba zagotoviti učinkovit dostop do azila v državah EU ter vzpostaviti neodvisen mehanizem za ugotavljanje kršitev človekovih pravic na mejah EU in delujoče mehanizme solidarnosti in izkrcanja. Pravice migrantov in prosilcev za azil morajo biti osrednjega pomena za pogajanja in izvajanje katerega koli sporazuma o sodelovanju na področju migracij s tretjimi državami.

Četrto področje zadeva pogajanja o svežnju pravil glede digitalnih storitev, v središču katerih morajo biti človekove pravice - med drugim z zagotavljanjem odgovornosti ponudnikov spletnih storitev, večjo preglednostjo praks spletnih platform ter obravnavo poslovnih modelov, ki temeljijo na nadzoru uporabnikov in na sistemih predlagalnih algoritmov.

Slovenijo AI poziva še k zagotavljanju dostopa do odprave krivic za žrtve kršitev človekovih pravic in žrtve okoljskih škod z usmerjanjem pogajanj o prihajajoči zakonodajni pobudi trajnostnega upravljanja podjetij.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window