Navigacija
Portal TFL

STA novice / V opoziciji pred glasovanjem o predlogu zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu z več dopolnili

torek, 6.7.2021

Ljubljana, 06. julija (STA) - Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu želijo pred glasovanjem v LMŠ, SD, Levici in SAB spremeniti z več dopolnili. Med drugim predlagajo spremembo izvedbe razpisa za skrajševanje čakalnih dob, pri čemer bi najprej izkoristili vse izvajalce v javni mreži. Koalicija in državna sekretarka Alenka Forte opozarjata, da državljani storitve potrebujejo takoj.

Ukrepi iz predlaganega zakona, ki ga je vlada v parlamentarni postopek poslala po nujnem postopku, so sicer ocenjeni v višini 66,6 milijona evrov. Sredstva bodo zagotovili iz proračunske rezerve oz. finančnih načrtov ministrstev ter rezervacij dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic, je uvodoma na današnji seji DZ predstavila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Forte.

Iz sredstev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi se tako pretežno financiralo podaljšanje razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev nacionalnega razpisa, na katerega bi se lahko enakovredno prijavili vsi z ustreznimi pogoji, predlaga vlada.

V Levici, kjer v taki rešitvi vidijo možnost privatizacije javnega zdravstva, želijo to določbo črtati. V opozicijskih LMŠ, SD in SAB pa predlagajo t. i. kaskadni sistem. S tem bi najprej zapolnili proste zmogljivosti izvajalcev v javni zdravstveni mreži in šele nato zasebnikov.

V omenjenih opozicijskih strankah predlagajo tudi črtanje določbe, ki Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije daje podlago za prenos neopravljenih programov z javnih zdravstvenih domov tudi na zasebnike brez koncesije. V opozicijskih strankah ocenjujejo, da bodo "javnim zavodom ostali vsi stroški dela in poslovanja, ne bo pa več zagotovljenega financiranja programov, kar pomeni, da se bo njihova likvidnostna situacija ponovno močno poslabšala".

Državna sekretarka je v razpravi med drugim izpostavila, da kljub vsem naporom in sredstvom v preteklih letih niso uspeli zadostiti vseh potreb prebivalcev Slovenije. Spomnila je na določbo iz zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki zavarovanim osebam daje pravico do povračila stroškov storitev, opravljenih v drugih državah članicah EU. Sprašuje se, ali ni v luči skrbi za državljane bolj primerno, da v Sloveniji omogočimo vsem izvajalcem, ki to zmorejo, da poskrbijo za slovenske bolnike. "Tukaj ne gre za nikakršno privatizacijo," je še poudarila Fortejeva.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je poudarila, da ne gre za stalni ukrep. Pomembno se ji zdi, da "maksimalno izkoristimo domače znanje, domačo stroko in domače kvalitete", kar pa da sedaj ni mogoče. Po njeni oceni ne gre za razkroj javnega zdravstva, ampak gre za sozvočje, za sodelovanje enega in drugega, v korist pacientov.

Velik del današnje razprave se je vrtel tudi okoli dodatkov za delo v epidemiji in ustreznosti nagrajevanja. Predlog zakona namreč predvideva dodatek za župane in podžupane ter načelnike upravnih enot, kar bi v Levici in LMŠ črtali.

DZ bo o dopolnilih in predlogu zakona glasoval v sredo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window