Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za pravosodje objavilo nov poziv za izbor delegiranih tožilcev (dopolnjeno)

petek, 9.7.2021

Ljubljana, 09. julija (STA) - Ministrstvo za pravosodje je danes v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov za evropska delegirana tožilca. Poziv so objavili na podlagi 71.č in 71.d člena zakona o državnem tožilstvu. Vlada po novem pričakuje šest kandidatov. Rok za vložitev kandidatur je 15 dni po objavi poziva.

Javni poziv državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev je ministrstvo objavilo na podlagi tretjega odstavka 71.d člena v zvezi z 71.č členom zakona o državnem tožilstvu.

71.č člen v petem odstavku določa, da mora državnotožilski svet oblikovati listo treh kandidatov za imenovanje evropskega tožilca, ki jo pravosodno ministrstvo nato posreduje v seznanitev vladi, ta pa jo predloži naprej pristojni instituciji EU. To pomeni, da mora za obe razpoložljivi mesti pripraviti seznam s po tremi kandidati, skupno šest.

Vrhovna državna tožilka Mirjam Kline iz društva državnih tožilcev je v izjavi za STA opozorila, da ni nikjer podlage, da bi bila na kandidatni listi dvakrat po tri imena, "zato se sprašujemo, kako se bo postopek peljal naprej". Stališče državnotožilskega društva je, da je bil prvi razpis, ki je bil razveljavljen, zakonit, v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, uredbo Sveta EU in v skladu z ustavo, je poudarila.

Izbrana kandidata na razpisu, ki ga je vlada razveljavila, Tanja Frank Eler in Matej Oštir, sta po njenem vedenju prejela obvestilo vlade, da je postopek o prvem razpisu razveljavljen.

V društvu državnih tožilcev po besedah Klinetove pričakujejo, da bosta izbrana kandidata vložila tožbo, ker je očitno to edini način, da se bo preko odločitve sodišča ugotovilo, da je bila poteza vlade z razveljavitvijo že končanega razpisnega postopka nezakonita in da je bil postopek, ki ga je vodil državnotožilski svet, povsem v skladu z zakonom o državnem tožilstvu in uredbo Sveta EU, je poudarila.

"Vlada je po našem mnenju povsem arbitrarno brez kakršnekoli zakonite podlage razveljavila že končan razpis, in to pol leta po končanju razpisa, ko bi se morala (...) zgolj seznaniti z imenoma dveh kandidatov in poslati ti imeni na evropsko javno tožilstvo," je dejala.

Pri tem je poudarila, da lahko izbiro kandidatov za evropska delegirana tožilca na podlagi veljavne zakonodaje opravi edino državnotožilski svet. "Tega ne more opraviti niti ministrstvo, še manj pa vlada," je opozorila Klinetova.

Glavna tožilka evropskega javnega tožilstva Laura Kövesi je že povedala, da kolegij sveta ne bo izbiral med poslanimi imeni, ampak bo imenoval tiste kandidate, katerih imena bo posredovala država članica, je opozorila Klinetova. "Kako se bo vlada iz tega izmotala, ne vem," je dejala.

Ker vlada ne more vsebinsko vplivati na imena izbranih kandidatov, podaljšuje postopke, je ocenila. "Vsakemu državljanu je jasno, da ima vsak pravico do pravnega sredstva, tudi izbrana kandidata morata imeti to pravico. V društvu državnih tožilcev upamo, da se ga bosta poslužila," je dejala Klinetova.

Vlada se je konec maja odločila, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Namesto tega je ministrstvu za pravosodje naložila, naj nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za omenjena položaja. Tedanja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je zaradi tega odstopila.

Izbrana kandidata iz prejšnjega razpisa Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta junija na upravnem sodišču vložila tožbo zoper sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in predlog za začasno odredbo, v katerem sta med drugim zahtevala, da se do pravnomočnega zaključka upravnega spora prepove objava novega javnega poziva k vložitvi kandidatur.

Upravno sodišče je prejšnji teden njuno tožbo zavrglo, saj da sta jo vložila prezgodaj, še preden sta prejela sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je začelo delovati 1. junija, čeprav do takrat od 22 sodelujočih držav delegiranih tožilcev nista predlagali Finska in Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor glede imenovanja tožilcev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window