Navigacija
Portal TFL

STA novice / Slovenija bo ukinila seznam območij za vstop v državo in za vse uveljavila pogoj PCT

petek, 9.7.2021

Ljubljana, 09. julija (STA) - Vlada je danes na dopisni seji sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo, saj bo za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Odlok bo začel veljati v nedeljo, v praksi bo zaživel 15. julija. Do takrat ostajajo v veljavi dosedanji ukrepi in pogoji vstopa v državo.

Od 15. julija dalje bo možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike, so sporočili po seji vlade.

Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v državo dovoli in se ga napoti v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu ne bodo dovolili vstopa v Slovenijo.

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno sicer dovoli še otrokom, ki niso dopolnili 15 let in potujejo v spremstvu ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del.

V soboto sicer stopajo v veljavo spremenjeni pogoji vstopa v državo. Za osebe, ki prihajajo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu, ne bo več obvezna karantena, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni. Spremembe so tudi pri seznamu območij, saj bo med drugim na zelenem po novem cela Italija.

Še vedno ostaja obvezna desetdnevna karantena za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu. Pred tem mora tujec obvezno predložiti tudi negativni rezultat testa PCR in dokazati, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno. Strožji je ukrep za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temno rdečem seznamu. Njim namreč vstop v državo ni dovoljen.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window