Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor za finance skozi paket finančnih zakonov

sobota, 10.7.2021

Ljubljana, 10. julija (STA) - Odbor DZ za finance je na današnji seji podprl predloge treh finančnih zakonov, ki v slovenski pravni red prenašajo evropske direktive. DZ bo tako lahko o predlogih novele zakona o trgu finančnih instrumentov, zakona o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij ter zakona o hipotekarni in komunalni obveznici odločal prihodnji teden.

S predlogom novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici se v pravni red prenašajo določbe evropskih predpisov na področju izdajanja kritih obveznic in javnega nadzora kritih obveznic. Ena ključnih rešitev je poenotenje strukturnih lastnosti kritih obveznic kot vrednostnih papirjev v državah EU, zaradi vidika, da je krita obveznica vrednostni papir, pa podeljuje posebno nadzorstveno pristojnost agenciji za trg vrednostnih papirjev.

S predlogom zakona o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij se prav tako prenašajo določbe področnih evropskih direktiv. Med drugim bodo samostojno določene bonitetne zahteve investicijskih podjetij, je na današnji seji odbora povzel državni sekretar na ministrstvu za finance Peter Ješovnik.

S predlogom novele zakona o trgu finančnih instrumentov se v nacionalno zakonodajo prenašajo določbe več področnih evropskih direktiv. V slovenski pravni red se med drugim prenaša direktiva iz februarja, sprejeta v okviru svežnja ukrepov, ki so predstavljali del celovite strategije Evropske komisije za okrevanje gospodarstva po pandemiji ob podpori kapitalskih trgov.

Zakonodajno-pravna služba DZ je imela največ pripomb na prvi predlog. Tudi s sprejetimi dopolnili nekatere rešitve ostajajo nejasne, treba bi jih bilo nadgraditi, je opozorila. Igor Peček iz LMŠ je ocenil, da je materija zelo kompleksna, zato bi si morali zanjo "verjetno vzeti malo več časa".

Dušan Verbič iz SMC je menil, da je prav, da se pomaga oživiti gospodarstvo po krizi in razširi poslovanje na finančnih trgih, a da je treba biti pri tem previden glede nadzora. Finančni regulatorji bi zato po njegovem morali biti združeni pod eno streho.

Na vprašanje, ali ima katera od bank in hranilnic dovoljenje za izdajo hipotekarne in komunalne obveznice, je direktorica oddelka sistemski nadzor in regulativa iz Banke Slovenije Damjana Iglič odgovorila, da ne. Instrument po Ješovnikovih besedah zaradi majhnega trga in visoke cene izdaje v Sloveniji zaenkrat ni zanimiv, verjetnost, da bo, je majhna. Prav pa je, da se področje uredi in da se kreditne institucije na to lahko pripravijo, je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window