Navigacija
Portal TFL

STA novice / Interventni zakon za turizem in povezane panoge korak bližje uveljavitvi

ponedeljek, 12.7.2021

Ljubljana, 12. julija (STA) - Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na novi interventni zakon in je tako odprl pot hitrejši uveljavitvi dodatnih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, vrednih 243,5 milijonov evrov. Svetniki so se strinjali, da je pomembna čimprejšnja uveljavitev zakona.

Zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 prinaša pomoč predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Za celotno gospodarstvo se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, vsi prebivalci bodo prejeli nove bone.

DZ je zakon sprejel prejšnji teden, pred njegovo uveljavitvijo pa je bilo treba počakati na odločitev državnih svetnikov, ali bodo nanj morebiti izglasovali odložilni veto. Proti vetu jih je danes glasovalo 21, za je bil le eden.

"Pomembno je, da zakon čim prej začne veljati," je k zavrnitvi veta pozval državni svetnik Bogomir Vnučec. Zakon namreč med drugim prinaša podaljšanje ukrepov za pomoč kmetom, sofinanciranje regresa za letni dopust v določenih dejavnostih, pomoč industriji srečanj in dogodkov, filmski in avdiovizualni dejavnosti ter žičničarjem, je naštel. Izpostavil je tudi nove bone za plačilo storitev s področja gostinstva, turizma, športa in kulture, ki jih bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije.

"Pomoč omenjenim panogam je neobhodno nujno potrebna," je soglašala Marija Lah. A hkrati je opozorila, da v gospodarstvu z zakonom niso zadovoljni. Želijo si še podaljšanja subvencioniranja minimalne plače do konca leta, podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo ter enkratnega nadomestila za zagon dejavnosti vsem tistim, ki jim je bilo poslovanje z vladnimi odloki onemogočeno.

Tone Hrovat se je zbal, da državna blagajna ni jama brez dna. Morda smo se navadili, da se denar le dobi in ni treba nič delati, popoldne pa lahko še marsikje 'fušamo', je dejal in dodal: "To je bilo prisotno v marsikateri panogi, tudi gostinstvu."

Slovenija je ekonomsko gledano po besedah Simona Zajca z gospodarskega ministrstva za zdaj odlično preživela epidemijo covida-19. A obstaja nekaj panog, ki jih je epidemija še posebej prizadela, kot so turizem in z njim povezane panoge. Zato so pripravili poseben interventni zakon predvsem za njih. "Podjetja iz teh panog nestrpno pričakujejo pomoč," je dejal.

Vlada predlaga, da na zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 tako kot na predhodne protikoronske zakone ni mogoče razpisati naknadnega zakonodajnega referenduma, zato je v kratkem pričakovati tudi sklic izredne seje DZ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window