Navigacija
Portal TFL

STA novice / Mark Boris Andrijanič predlagan za ministra za digitalno preobrazbo (dopolnjeno)

ponedeljek, 12.7.2021

Ljubljana, 12. julija (STA) - Predsednik vlade Janez Janša je danes v DZ posredoval predlog, da Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Predsednik vlade ob tem predlaga, da se postopek imenovanja ministra opravi čimprej in skladno s poslovnikom državnega zbora, so sporočili.

Po zakonu o vladi lahko ima vlada poleg ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, največ dva ministra brez resorja, ki pomagata predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil. Vlada že ima ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Andrijanič je univerzitetni diplomirani pravnik, diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani, na Univerzi v Oxfordu pa je pridobil naziv Master of Public Policy (MPP). Med letoma 2016 in 2021 je bil zaposlen pri tehnološkemu podjetju Uber, kjer je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi, so navedli v kabinetu.

Andrijanič od aprila letos vodi strateški svet za digitalizacijo pri vladi. Strateški svet je 22. junija predstavil prvi paket ukrepov digitalizacije, v katerem je 40 rešitev za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva.

Digitalizacija je ena od prioritet načrta za okrevanje in odpornost, po katerem naj bi Slovenija iz evropskega mehanizma za okrevanje prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 705 milijonov evrov posojil. V načrtu, ki ga je Evropska komisija že odobrila, morajo pa ga še države članice, je za uresničevanje zelenih ciljev predvidenih 42,4 odstotka sredstev, za uresničevanje digitalnih ciljev pa 21,4 odstotka sredstev.

Z digitalizacijo je povezanih več ključnih naložb v načrtu, med njimi za digitalizacijo železniške infrastrukture, posodobitev izobraževanja, digitalno javno upravo, za infrastrukturo na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe, za e-zdravje in za širokopasovne povezave.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window