Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ podprl izenačevanje pravice do invalidnine in odpravo krivic slepim otrokom

torek, 13.7.2021

Ljubljana, 13. julija (STA) - DZ je s 86 glasovi za in tremi proti potrdil predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki izenačuje pravico do prejemanja invalidnine tudi za osebe, pri katerih je do invalidnosti prišlo zaradi poškodbe zunaj dela. Soglasno pa so podprli zakon, ki odpravlja krivice slepim in slabovidnim otrokom.

Od januarja 2013, ko je začel veljati novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, so namreč do nadomestila upravičeni le zavarovanci s telesno okvaro, ki je nastala kot posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, ne pa tudi invalidi, pri katerih je do invalidnosti prišlo zaradi poškodbe zunaj dela. Čeprav bi moral zakonodajalec to urediti v področni zakonodaji, pa se to v osmih letih ni zgodilo, zato je Državni svet vložil predlog zakona, s katerim po besedah državnega svetnika Danijela Kastelica odpraviti diskriminacijo pri upravičenosti do prejemanja invalidnin.

Vlada predloga novele po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateje Ribič ni podprla, saj meni da ne ureja problematike celovito. Po njihovem mnenju predlog ponovno vzpostavlja neenako obravnavo med posamezniki, pri katerih je nastala telesna okvara.

A so poslanske skupine večinoma podprle predlog novele. Kot so večinoma izpostavljali, gre resda za necelovite rešitve, ki pa odpravljajo krivice za del invalidov, poleg tega sistemskega zakona ni na vidiku. Ob tem so iz poslanskih vrst prihajali pozivi pristojnemu ministrstvu k pripravi celovitih rešitev.

Poslanci so s 86 glasovi soglasno podprli predlog zakona, ki ga je pripravila vlada in vzpostavlja enakost med posamezniki, ki so v določenem obdobju prejemali dodatek za nego otroka, in posamezniki, ki so prejemali dodatek za pomoč in postrežbo. S spremembo zakona se tudi slepim osebam, ki med letoma 2003 in 2016 niso prejemale dodatka za pomoč in postrežbo, ker so se starši odločili zanje uveljavljati dodatek za nego otroka, izplača neizplačan dodatek za pomoč in postrežbo, če so zanj izpolnjevale pogoje. Višina zneska, ki se prizna za vsak mesec, ko je oseba izpolnjevala pogoje, znaša 300 evrov.

V več poslanskih skupinah so opozorili na nedopustnost, da je do takšnih krivic sploh prišlo. Do tega je prišlo namreč zaradi nepravilne interpretacije zakonodaje iz leta 2002, da gre pri dodatkih za izbiro. Višje delovno in socialno sodišče je leta 2012 odločilo, da je takšna interpretacija nezakonita, kljub temu pa je ministrstvo to prakso nadaljevalo in situacijo začelo reševati šele leta 2015.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window