Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci dali zeleno luč noveli zakona o službi v Slovenski vojski

torek, 13.7.2021

Ljubljana, 13. julija (STA) - DZ je z 51 glasovi za in 11 proti potrdil predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki ureja problematiko delovnega časa in počitka na mednarodnih operacijah in misijah, ureja upravne vojaške službe in posebne pravice, obveznosti in odgovornosti pripadnikov Slovenske vojske med opravljanjem te službe.

Predlog novele predvideva dodatek za prepoved stavke v višini štirih odstotkov povprečne bruto plače, zagotovitev ustreznega počitka pripadnicam in pripadnikom na mednarodnih misijah ter ureditev stanovanjske problematike. Med drugim tudi ureja vprašanje štipendiranja in ustvarja pravno podlago za financiranje pridobitve srednje poklicne oz. strokovne izobrazbe kandidatu, ki sklene pogodbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka. Obenem ureja obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje in plačevanje prispevkov tudi ob odsotnosti z dela zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Za načelnika Generalštaba Slovenske vojske pa med drugim predvideva možnost predčasne upokojitve brez znižanja pokojnine.

Poslance SDS veseli, da "vlada pelje vizijo razvoja Slovenske vojske, da ne popušča in je uspešna pri obračanju dolgoletnih negativnih trendov v Slovenski vojski na boljše", je v ponedeljkovi razpravi dejal poslanec SDS Jožef Lenart. Po njihovem mnenju je zakon dober in ga zato tudi podpirajo.

Nepovezani poslanci po besedah Jurija Lepa podpirajo "dobronamerne rešitve in izboljšave za položaj pripadnikov Slovenske vojske, ki jih prinaša predlog novele". Ob tem pa so opozorili na nekatere pripombe zakonodajno-pravne službe, zato so pozvali vlado k ustrezni rešitvi odprtih vprašanj.

Poslanci SNS so v obravnavi na matičnem parlamentarnem odboru predlog novele podprli, a so se pozneje premislili. Kot je v ponedeljek opozoril Jani Ivanuša, absolutno nasprotujejo "ideji, da se bodo po novem tudi v tako pomembni organizaciji, kot je vojska, urejale še pravice istospolne partnerske skupnosti pripadnikov".

V LMŠ menijo, da je nujno urediti delovni čas in počitek vojakov na misijah, saj tožbe državo preveč stanejo, pa tudi mnogo drugih vprašanj, povezanih s statusom vojaka. Nasprotujejo pa temu, da pri urejanju statusa slovenskega vojaka, kar je sicer nujno, "obrambni minister prinaša v parlament zakon, ki mu pravna stroka očita vse, kar se mu je sploh očitati dalo", je povedal Rudi Medved.

V SD so napovedali, da predlagani noveli ne bodo nasprotovali, saj gredo posamezne rešitve v pravo smer. So pa ponovno opozorili na določbo, s katero se ureja status vojaške osebe po prenehanju opravljanja nalog načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

V SD ne vidijo nobenega argumenta, da zaradi upoštevanja vojaške hierarhije ne bi bilo primerno, da vojaška oseba po prenehanju opravljanja dolžnosti načelnika Generalštaba SV še naprej ne bi opravljala dela v vojaški strukturi, je dejal Samo Bevk. Takšna rešitev bi bila tudi unikum v naši ureditvi.

V NSi poudarjajo novelo, saj poudarjajo, da je SV pomemben del slovenske družbe. Poslanec Andrej Černigoj je ob tem dodal, da želijo s to novelo narediti poklic pripadnika SV privlačnejši za slehernega državljana. V SMC pa po besedah Monike Gregorčič prepoznavamo predlog novele kot nadaljevanje nujno potrebnih normativnih sprememb, ki bodo omogočile, da se Slovenska vojska kadrovsko okrepi. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je dejal, da predlog podpirajo, saj je vojak tudi med potjo zavarovan in zaščiten.

V ponedeljek pa je zakonodajno pot končal predlog spremembe zakona o vojaški dolžnosti, ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci Levice. Predlog, s katerim so želeli iz zakonodaje črtati možnost opravljanja vojaške dolžnosti oz. naborništva v miru, namreč ni prejel podpore na seji matičnega parlamentarnega odbora.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window