Navigacija
Portal TFL

STA novice / Končana parlamentarna pot za predlog podelitve amnestije mariborskim dijakom

torek, 13.7.2021

Ljubljana, 13. julija (STA) - Končana je zakonodajna pot zakonskega predloga za podelitev amnestije dijakom, ki so februarja na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlog je predvideval tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob.

V zakonu o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, storjenih po zakonu o nalezljivih boleznih, in oprostitvi odgovornosti za prekršek v pravnomočno končanih postopkih, ki so ga poslanci SMC v parlamentarno proceduro vložili konec marca, so predlagali ustavitev prekrškovnih postopkov zaradi protestiranja proti dijakom, ki so prekršek storili 9. februarja. Zakonski predlog je predvideval še, da se zneski glob, ki so že bile izdane in plačane, skupaj z vsemi stroški povrnejo.

A predlog zakona ni naletel na večinsko podporo matičnega odbora za pravosodje, zato se njegova parlamentarna pot z obravnavo na seji DZ končuje.

V SDS ocenjujejo, da se je s predlogom zakona želelo uzakoniti neenako obravnavo kršiteljev vladnih odlokov, kar je v nasprotju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom, hkrati pa je dajal napačen signal glede spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije. Kot dodajajo, v SDS postavljajo zdravje in življenja naših sodržavljanov na prvo mesto, zato ga niso podprli, je povedal Jožef Lenart.

Po mnenju NSi je sprejem posebnega zakona, s katerim bi posegali v odprte prekrškovne ali sodne postopke, povsem neustrezen in lahko odpre plaz novih tovrstnih posegov zakonodajne oblasti v konkretne postopke, je v ponedeljkovi razpravi opozoril poslanec Blaž Pavlin. Poleg tega bi podpora takemu predlogu zakona pomenila negativen signal pri zavzemanju družbe za čim večje spoštovanje ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, menijo v NSi.

V SAB sicer razumejo simbolno sporočilo predlagatelja, a opozarjajo, da je pri takšnih zakonih potrebna še dodatna mera previdnosti, saj gre za velike posege v odločitve izvršilne in sodne veje oblasti in to v odločitve, ki so lahko tudi že pravnomočne.

Tudi v poslanski skupini DeSUS razumejo razloge in namen zakona. A ob tem opozarjajo, da so bili vsi postopki zoper mariborskega dijaka, ki mu je bil ob protestiranju zaradi zaprtja šol izrečen prekršek, ustavljeni. Hkrati pa predlog zakona zaradi svoje nedorečenosti ter vprašanja načela enakosti ne izključuje druge prekrške, je v ponedeljek dejal Franc Jurša.

V SNS pa po besedah Dušana Šiška menijo, da je sankcija kot vzgojni ukrep namenjena predvsem prevzgoji posameznika in to osnovno načelo želi današnji zakon postaviti na glavo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window