Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Sloveniji šest zasebnih osnovnih šol z javno veljavnim programom, vključenih okoli 1800 učencev

četrtek, 15.7.2021

Ljubljana, 15. julija (STA) - DZ bo danes glasoval o predlagani noveli za ureditev financiranja zasebnih šol. Podatki vlade sicer kažejo, da v Sloveniji deluje šest zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavne izobraževalne programe. Vanje je bilo v minulem šolskem letu vključenih 1793 učencev.

V Sloveniji deluje šest zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavne izobraževalne programe. To so Waldorfska šola Ljubljana z organizacijskimi enotami na Gorenjskem, Primorskem, Savinjskem in v Pomurju, Waldorfska šola Maribor, Osnovna šola Alojzija Šuštarja Ljubljana, Inštitut Montessori v Ljubljani, Osnovna šola Montessori v okviru Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru ter Inštitut za celostno vzgojo in izobraževanje otrok LILA v Ljubljani.

V zasebne šole z javno veljavnimi izobraževalnimi programi je bilo v preteklem šolskem letu v Sloveniji vpisanih 1793 učencev, največ v Waldorski šoli Ljubljana, ki ima v štirih organizacijskih enotah skupaj 771 učencev. Sledita Osnovna šola Alojzija Šuštarja Ljubljana s 475 učenci in Inštitut Montessori v Ljubljani z 205 učenci. Ostale imajo manj kot 200 učencev.

Te osnovne šole skupaj zaposlujejo 303 ljudi, od tega 251 strokovnih delavcev in 52 drugih delavcev. Sorazmerno s številom učencev je največ zaposlenih v Waldorfski šoli Ljubljana in na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja Ljubljana.

V Sloveniji se na podlagi zakona o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja izvajajo tudi mednarodni programi v tujem jeziku, ki so akreditirani v tuji državi in se ne financirajo iz javnih sredstev. Ti programi nimajo pridobljene javne veljavnosti v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanja Sloveniji, je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SNS Dušana Šiška pojasnila vlada.

Pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti na dvojezičnih območjih pa imajo pravico do vzgoje in izobraževanja v svojem jeziku. V Sloveniji deluje osem dvojezičnih šol.

Letni povprečni strošek države na posameznega učenca osnovne šole znaša 4129 evrov, in sicer 3328 evrov v zasebnih in 4136 evrov v javnih šolah, je vlada še zapisala v odgovoru poslancu.

Z zagotavljanjem sredstev za izvajanje obveznega programa v zasebnih šolah v višini 100 odstotkov bi se sicer po oceni vlade financiranje na letni ravni povečalo za dobrih pol milijona evrov, je še razvidno iz odgovora na poslansko vprašanje.

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki so ga v začetku maja v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS, NSi in SMC, predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa zasebnih šol.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window