Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poljski disciplinski senat po oceni Sodišča EU ni skladen s pravom unije (dopolnjeno)

četrtek, 15.7.2021

Luxembourg/Varšava, 15. julija (STA) - Sodišče EU je danes odločilo, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom unije. "Poljska ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU," je sporočilo sodišče in s tem še zaostrilo dolgo trajajoč spor med Varšavo in Brusljem glede pravosodnih reform na Poljskem.

Sodišče je danes v celoti pritrdilo stališčem Evropske komisije, da Poljska pri sprejemanju novega disciplinskega režima, ki velja tako za vrhovne kot nižje sodnike, ni izpolnila obveznosti, ki ji jih nalaga pravo EU.

Sodniki so tako med drugim razsodili, da nepristranskost in neodvisnost novega disciplinskega senata vrhovnega sodišča nista zadostno zagotovljeni ter da ta ni zaščiten pred posrednim ali neposrednim vplivom izvršne in zakonodajne oblasti.

Vzrok za to je kombinacija različnih faktorjev, tudi konteksta širših reform poljskega pravosodja in načina, na katerega je bil senat vzpostavljen. Po oceni sodnikov EU je med drugim problematičen način imenovanja vrhovnih sodnikov in članov disciplinskega senata.

Posebej izpostavljajo tudi dejstvo, da se lahko po novem režimu kot disciplinski prekršek sodnikov navadnih sodišč obravnava tudi vsebina njihovih sodb, to pa odpira vrata za politični nadzor nad delom sodnikov in politične pritiske nanje.

Poleg tega sistem ne zagotavlja, da bi bili disciplinski postopki proti sodnikom navadnih sodišč pregledani v razumnem času, s čimer se krši njihova pravica do obrambe in spodkopava njihova neodvisnost.

Med razlogi za sprožitev disciplinskega postopka je lahko tudi odločitev sodnikov, da posredujejo nek primer v predhodno odločanje Sodišču EU, to pa spodkopava njihovo pravico in tudi dolžnost, da postavijo vprašanje Sodišču EU, ter ni v skladu s sistemom pravosodnega sodelovanja med nacionalnimi sodišči in Sodiščem EU, kot ga vzpostavljajo pogodbe unije z namenom zagotavljanja enotne interpretacije prava EU.

Ko Sodišče EU odloči, da neka država članica unije ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU, je na vrsti ta država, da sprejme potrebne ukrepe in popravi nastalo situacijo. V nasprotnem primeru lahko med drugim sledijo finančne kazni. A Poljska na to očitno ni pripravljena, zato se nakazuje dodatna zaostritev odnosov med institucijami unije in oblastmi v Varšavi.

To nakazuje tudi sredina odločitev poljskega ustavnega sodišča, da začasni ukrepi, ki jih je pred tem izreklo Sodišče EU in s katerimi je med drugim zahtevalo takojšnjo prekinitev dela disciplinskega senata, niso v skladu s poljsko ustavo.

Disciplinski senat ima med drugim pravico sodnikom odvzeti njihovo imuniteto, da se lahko proti njim sprožijo kazenski postopki, in jim znižati plačo, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Poljsko ustavno sodišče naj bi sicer danes tudi odločilo o tem, ali naj ima na Poljskem pravo EU primarnost pred nacionalnim pravom.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. V okviru reform so med drugim sprejeli zakonodajo, ki sodnikom preprečuje, da Sodišče EU prosijo za pojasnilo.

Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Predstavnik vlade v Varšavi Piotr Müller je za javno radiotelevizijo TVP1, ki jo navaja AFP, danes že ocenil, da skuša Sodišče EU očitno "prevzeti pristojnosti držav članic" na področju pravosodja. Kot je vztrajal, si institucije EU očitno želijo pristojnosti, ki presegajo tiste, ki jim jih zagotavljajo pogodbe unije.

"Gre za politično razsodbo, ki je bila odločena na politični ukaz Evropske komisije," pa je danes dejal pravosodni minister Zbigniew Ziobro.

Na drugi strani pa je odločitev pozdravila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. "Odločitev Sodišča EU je treba v celoti spoštovati in jo uveljaviti," je dodala na Twitterju.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window