Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na plenarni skupščini konference o prihodnosti Evrope več predstavnikov regij in socialnih partnerjev

torek, 20.7.2021

Bruselj, 20. julija (STA) - Izvršni odbor konference o prihodnosti Evrope je na ponedeljkovem zasedanju sklenil, da izvoljenim regionalnim in lokalnim predstavnikom ter socialnim partnerjem dodeli več sedežev v plenarni skupščini konference, so sporočili iz slovenskega predsedstva Svetu EU.

Na šestem zasedanju izvršnega odbora konference, ki je bilo prvo v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, so spremenili poslovnik konference. Plenarni skupščini konference so dodali šest izvoljenih predstavnikov regionalnih in šest predstavnikov lokalnih oblasti. Poleg tega so za štiri povečali število predstavnikov socialnih partnerjev. Zdaj jih bo skupno dvanajst.

"Namen današnje posodobitve sestave konference je razširiti Evropo onkraj njenih prestolnic in dati več besede državljanom iz vseh družbenih slojev. Vsak Evropejec goji svoje sanje in ima svoje skrbi glede Evrope, Evropa pa mora prisluhniti prav vsakemu od njih pri razpravi o naši skupni prihodnosti. Želimo si, da bi čim več Evropejcev, kjerkoli so, izrazilo svoje mnenje, da bomo izvedeli, v kakšni Evropi želijo živeti čez 30 let," je v ponedeljek povedal državni sekretar na MZZ Gašper Dovžan, ki sopredseduje izvršnemu odboru.

Evropski poslanec in sopredsedujoči odboru Guy Verhofstadt je poudaril, da prilagoditve pravil pomenijo, da se približujejo koncu faze zasnove konference. "Veselimo se vsebinske faze s sprejemanjem idej državljanov v okviru digitalne platforme, ki trenutno poteka, skupaj s predlogi iz okroglih miz evropskih državljanov, ki bodo začele delovati septembra. Vse to bo vključeno v plenarno skupščino, tako da bomo lahko zagotovili bolj uspešno, odzivno in demokratično unijo, ki jo naši državljani zahtevajo in si jo zaslužijo," je povedal.

Da se veseli razprav na okroglih mizah državljanov, je povedala tudi podpredsednica Evropske komisije in sopredsedujoča odboru Dubravka Šuica, so navedli v slovenskem predsedstvu.

Odbor je razpravljal tudi o komunikacijskem načrtu, ki so ga skupaj pripravili Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija. Vse tri institucije si bodo prizadevale, da z nadaljnjim usklajenim delovanjem spodbudijo sodelovanje javnosti na večjezični digitalni platformi ter k takšnemu spodbujanju pripravijo tudi druga telesa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window