Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za novo šolsko leto prenovljena publikacija z razlago modelov pouka

sreda, 21.7.2021

Ljubljana, 21. julija (STA) - Na novo šolsko leto, ki bo najverjetneje zaznamovano z novim epidemičnim valom, se na pristojnem ministrstvu in zavodu za šolstvo pripravljajo s prenovljeno in razširjeno publikacijo z razlago modelov organizacije vzgojno-izobraževalnega procesa, vezanih na epidemiološko stanje. Za vzgojitelje in učitelje pa bodo potekala tudi usposabljanja.

Kot so za STA pojasnili na Zavodu RS za šolstvo, so na podporo zaposlenim v vzgojno-izobraževalnem procesu pripravljeni tako v primeru različnih modelov izobraževanja kot tudi v primeru pouka na daljavo. V okviru priprav na novo šolsko leto sicer pripravljajo prenovljeno in razširjeno publikacijo, ki jo bodo predstavili 24. avgusta na konferenci ravnateljev.

Na zavodu so publikacijo oblikovali skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), o možnih različnih oblikah izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa pa so se posvetovali tudi "s skupinami ravnateljev vrtcev, osnovnih šol, šol s prilagojenim programom in zavodov, ravnatelji srednjih in glasbenih šol ter dijaških domov ter s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport".

V luči priprav na novo šolsko leto pa so na zavodu pripravili tudi enodnevna usposabljanja za vzgojitelje in učitelje. Slednja bodo potekala od 23. avgusta znotraj posameznih študijskih skupin. Kot so dodali, se je na 202 izvedbi usposabljanja prijavilo 20.000 učiteljev in vzgojiteljev.

Glede priprav so tudi na ministrstvu izpostavili novo publikacijo, v kateri pa ne pričakujejo "bistveno drugačnih pristopov od dosedanjih, bo pa pomembno razširjena in prilagojena značilnostim aktualnega časa življenja z virusom".

Ob tem so na ministrstvu izrazili željo, da bo jeseni izobraževanje potekalo v šolah in na fakultetah, "za kar si vseskozi z vsemi ukrepi tudi prizadevamo". Dodali so še, da so letos na voljo tudi dodatna varovala, kot so testiranje, samotestiranje in cepljenje proti covidu-19, česar prejšnjo jesen ni bilo.

"Vse na tem mestu ponovno naprošamo, da se cepijo in tudi tako pomagajo, da se bo pouk jeseni lahko odvijal v prostorih šol, varstvo otrok pa v vrtcih," so še zapisali. K cepljenju so pozvali tudi na zavodu in ob tem izrazili željo, da bi se učitelji in ostali prebivalci cepili čim prej in v čim večjem številu.

Prejšnji teden so bili sicer do ministrstva kritični v vodstvih vzgojno-izobraževalnih zavodov in Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), saj je zanje 24. avgust, ko bodo predstavili smernice in posodobljene modele, občutno prepozen datum. Hkrati so poudarili, da ministrica Simona Kustec nadaljuje ignoriranje praktikov in Sviza tudi tokrat ni vključila v načrtovanje novega šolskega leta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window