Navigacija
Portal TFL

STA novice / Članice EU za posodobitev zakonodaje o dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah

petek, 23.7.2021

Bruselj, 23. julija (STA) - Veleposlaniki držav članic EU so danes potrdili začasni politični dogovor o predlogu spremembe aarhuške uredbe za povečanje javnega nadzora nad akti EU, ki vplivajo na okolje. V aarhuški uredbi je določeno, kako EU in države članice izvajajo aarhuško konvencijo, katere cilj je zagotoviti dostop do informacij in pravnega varstva v okoljskih zadevah.

Današnji dogovor je odgovor na pomisleke, ki jih je izrazil odbor za skladnost z aarhuško konvencijo v zvezi z obveznostmi EU glede dostopa do pravnega varstva v okoljskih zadevah. Dogovor zagotavlja trdno podlago za predstavitev enotnega stališča EU na oktobrskem zasedanju pogodbenic aarhuške konvencije, je sporočila namestnica stalnega predstavnika Slovenije pri EU Tamara Weingerl Požar.

Evropska komisija je spremembo aarhuške uredbe predlagala oktobra lani na podlagi zaveze v okviru evropskega zelenega dogovora, da bo izboljšala dostop do upravne in sodne revizije na ravni EU za državljane in okoljske nevladne organizacije. Z dogovorjeno spremembo bo civilna družba dobila več možnosti, da od institucij EU zahteva revizijo aktov in tako zagotovi boljše varstvo okolja ter učinkovitejše podnebne ukrepe.

Besedilo začasnega dogovora, ki sta ga sredi meseca dosegla Svet EU in Evropski parlament, bo zdaj predloženo v potrditev odboru Evropskega parlamenta za okolje. Če ga bo ta odobril, bosta parlament in Svet, ki mu trenutno predseduje Slovenija, v prihodnjih mesecih besedilo sprejela v prvi obravnavi brez sprememb, so zapisali v sporočilu Sveta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window