Navigacija
Portal TFL

STA novice / Svet EU za okrepitev vloge ECDC pri obvladovanju nalezljivih bolezni

petek, 23.7.2021

Bruselj, 23. julija (STA) - Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je danes dosegel dogovor o osnutku predloga za krepitev vloge Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Dogovor, ki ga je Svet dosegel na ravni namestnikov stalnih predstavnikov EU, daje slovenskemu predsedstvu Svetu EU mandat za začetek pogajanj z Evropskim parlamentom.

Ob predlogu glede krepitve vloge ECDC, čigar naloga je izboljšanje zaščite EU pred nalezljivimi boleznimi, so namestniki stalnih predstavnikov članic EU danes podprli tudi spremembo uredbe o čezmejnih zdravstvenih grožnjah.

Predlagane spremembe vključujejo boljše usklajevanje priporočil in ukrepov s Svetovno zdravstveno organizacijo ter okrepitev določb o varstvu podatkov. Te bi se obdelovalo ali izmenjevalo le v primerih, ko je to nujno potrebno za izpolnitev poslanstva ECDC ali v povezavi s čezmejnimi nevarnostmi za zdravstveno ureditev, so zapisali v sporočilu Sveta.

"Današnji dogovor je še en pomemben korak za okrepitev zdravstvenega sistema EU. Potrebujemo boljše usklajevanje, več izmenjave ustreznih podatkov, dobro načrtovanje in sposobne organe EU, da bodo državljani varni in EU bolj odporna, ko bo nastopila naslednja zdravstvena kriza," je dejal predsedujoči Svetu, slovenski minister za zdravje Janez Poklukar.

Slovensko predsedstvo EU si je v okviru krepitve evropske zdravstvene unije kot eno prednostnih nalog na področju zdravja zadalo sprejetje zakonodajnega svežnja. Ta se nanaša na krepitev Evropske agencije za zdravila (Ema) in ECDC ter na ustanovitev organa EU za odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera).

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window