Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo v spremembo na področju znanja slovenskega jezika brezposelnih

nedelja, 25.7.2021

Ljubljana, 25. julija (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo ponovno poslalo predlog novele zakona o urejanju trga dela, saj je po izteku prve javne obravnave vanj dodalo nekaj sprememb. Te se nanašajo na zahtevo po znanju slovenskega jezika za brezposelne osebe. Morebitne pripombe zbirajo do 6. avgusta.

Ministrstvo je v predlog zakona, ki je objavljen na e-demokraciji, vključilo nekaj dopolnitev člena, ki za brezposelne osebe določa zahtevo po znanju slovenskega jezika.

Kot so našteli, gre za prekinitev teka enoletnega roka za opravo izpita tudi v primeru ugotovljene začasne nezaposljivosti in v primeru vključitve osebe v postopek zaposlitvene rehabilitacije, določitev izjeme od obveznosti oprave izpita za brezposelne osebe, ki se zaradi okvar zdravja, ne morejo sporazumevati in niso sposobne opraviti izpita v zahtevani obliki, možnost izkoriščenja pravice do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje do upokojitve do njenega izteka kljub neopravi zahtevanega izpita.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, ki so vplivali tudi na izvajanje tečajev in izpitov iz slovenskega jezika ter omejenih zmogljivostih pri izvajalcih tečajev in izpitov slovenščine, ministrstvo predlaga ponovno podaljšanje zakonskega roka za opravo izpita iz slovenskega jezika, in sicer do 30. junija 2022.

Podaljšanje predlaga za tiste tuje brezposelne osebe, ki se jim po interventni zakonodaji rok izteče 31. decembra 2021 in jih zavod za zaposlovanje zaradi omejenih zmogljivosti ni oziroma jih ne bo pravočasno napotil na opravljanje izpita iz slovenskega jezika.

Prav tako ministrstvo predlaga ukinitev dvostopenjskega ugotavljanja kršitev iz naslova obveznosti aktivnega iskanja zaposlitve, saj analiza izvajanja veljavne ureditve kaže, da ureditev ni prispevala k izboljšanju stanja na trgu dela, ampak nasprotno.

"Postopki ugotavljanja kršitev so se po uveljavitvi navedene ureditve v letu 2018 občutno podaljšali, kar je bistveno prispevalo k drastičnemu znižanju števila ugotovljenih kršitev. Glede na navedeno je za večjo učinkovitost ugotavljanja kršitev ključna ponovna uvedba enostopenjskega ugotavljanja kršitev pri vseh razlogih kršitev," so pojasnili odločitev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window