Navigacija
Portal TFL

STA novice / Svet EU z dogovori za okrepitev sistema zdravstvenega varstva EU

sobota, 24.7.2021

Ljubljana, 24. julija (STA) - Svet EU je na petkovem srečanju namestnikov stalnih predstavnikov pri EU dosegel dogovor o osnutkih predlogov za okrepitev vloge Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter spremembo zakonodaje EU o čezmejnih nevarnostih za zdravje, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Dogovor po navedbah ministrstva predstavlja pomemben mejnik pri zasledovanju ambicioznih ciljev slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Minister za zdravje Janez Poklukar je dogovor označil za še en pomemben korak k okrepitvi sistema zdravstvenega varstva EU. "Da bi zagotovili varnost državljanov ter večjo odpornost EU na prihodnje izredne zdravstvene razmere, potrebujemo boljše usklajevanje, intenzivnejšo izmenjavo ustreznih podatkov, dobro načrtovanje in sposobne organe EU," so ministrove besede povzeli v sporočilu za javnost.

ECDC je agencija EU, ki unijo podpira v boju proti nalezljivim boleznim. Namen uredbe o čezmejnih nevarnostih za zdravje je zagotoviti usklajeno odzivanje na nevarnosti nalezljivih bolezni, pa tudi na nevarnosti kemičnega, biološkega in okoljskega izvora.

Spremembe prvotnih predlogov vključujejo boljšo usklajenost priporočil in ukrepov s Svetovno zdravstveno organizacijo. Države članice so okrepile tudi določbe o varstvu podatkov. Kot so navedli, se osebni podatki ne bodo obdelovali ali sporočali, razen kadar je to nujno potrebno za izpolnitev poslanstva ECDC ali za namene predpisov o čezmejnih nevarnostih za zdravje.

V posodobljenem mandatu je predvidena ustanovitev zdravstvene projektne skupine EU, ki bo lahko državam članicam na njihovo zahtevo pomagala pri načrtovanju pripravljenosti in odzivanja ter pri odzivanju na izbruh nalezljivih bolezni. ECDC bo zadolžen tudi za razvoj digitalnih platform za epidemiološko spremljanje.

V revidirani zakonodaji o čezmejnih nevarnostih za zdravje je predvideno oblikovanje načrta EU za zdravstvene krize in pandemije, vključno z določbami o izmenjavi informacij, zgodnjem opozarjanju in obvladovanju tveganja. Države članice se bodo pri pripravi nacionalnih načrtov povezale med seboj in z Evropsko komisijo, da zagotovijo skladnost z načrtom EU za pripravljenost in odzivanje.

V skladu z načrtovanimi novimi pravili lahko Evropska komisija razglasi izredne razmere na področju javnega zdravja na ravni EU, kar sproži mehanizme za spremljanje pomanjkanja zdravil ali aktivira podporo ECDC.

Dogovor o okrepljenem ECDC in revidiranih pravilih o čezmejnih nevarnostih za zdravje daje predsedstvu Sveta mandat za začetek pogajanj z Evropskim parlamentom.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window