Navigacija
Portal TFL

STA novice / Policijski sindikat za dostop do gradiv strokovnega nadzora nad delom PU Ljubljana

sobota, 7.8.2021

Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Policijski sindikat Slovenije je na generalnega direktorja policije Antona Olaja naslovil zahtevo za dostop do gradiv v zvezi s strokovnim nadzorom nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Nadzor je pokazal nepravilnosti, trem policistom PU Ljubljana pa je bilo vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi.

Kot izhaja iz objave na spletni strani policijskega sindikata, od Olaja zahtevajo dostop oz. pridobitev gradiv, ki se nanašajo na strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana in centra za varovanje in zaščito uprave za policijske specialnosti med 14. in 17. julijem, ki je bil odrejen zaradi dogodkov med 5. in 7. julijem, ko je policija obravnavala več prijav na škodo nekaterih poslancev DZ.

Prav tako sindikat zahteva dostop do gradiv, ki se nanašajo na strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana med 27. junijem in 5. julijem, odrejenim v zvezi z aktivnostmi in varovanjem neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija.

"Prosimo, da nam pridobitev navedenega gradiva omogočite na vpogled, pridobitev prepisa, fotokopij ali elektronskega zapisa, saj ga potrebujemo zaradi zagotavljanja sindikalnega varstva pravic članov sindikata," so zapisali v policijskem sindikatu. Dodali so, da "iz javnih objav izhaja, da je predstojnik organa na podlagi poročil navedenih nadzorov odločil o pravicah iz delovnega razmerja tako, da je trem našim članom izdal delovnopravni ukrep - opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi".

Policijski sindikat je Olaja pozval, da jim čim prej omogočil dostop do gradiva, saj gre po njihovem za zelo nevaren precedens, ki v javnosti vzbuja hudo pristranskost v odločitev vodstva policije, zato lahko v nadaljevanju vpliva tudi na varnost ostalih policistov, predvsem v postopkih z ekstremnimi skupinami.

Da gre v tem primeru za nevaren precedens, ki pomeni velik politični pritisk na operativno in samostojno delo policije, so v minulih dneh poudarili tudi v drugem policijskem sindikatu, Sindikatu policistov Slovenije. Ocenili so da je ukrep zoper tri policiste nezakonit, saj je opozorilo pred odpovedjo hud ukrep, ki mora imeti pravno podlago, torej hujšo kršitev delovnih obveznosti. Po prepričanju sindikata je v tem primeru ni bilo.

Po poročanju medijev so sicer opozorila pred odpovedjo dobili direktor Policijske uprave Ljubljana ter vodja sektorja za uniformirano policijo in vodja oddelka za javni red in mir na ljubljanski policijski upravi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window