Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj preučuje napoved Poljske glede sporne pravosodne reforme

nedelja, 8.8.2021

Bruselj, 08. avgusta (STA) - Evropska komisija preučuje napoved poljskih oblasti, da bodo pri svoji pravosodni reformi naredile korak nazaj, so povedali v soboto v Bruslju. Še vedno pričakujejo, da bo Varšava komisijo do 16. avgusta obvestila, kako bo spoštovala odločitev Sodišča EU iz sredine julija glede disciplinskih postopkov proti sodnikom.

Tiskovna predstavnica komisije je dejala, da so seznanjeni z napovedjo predsednika poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega, da bodo ukinili disciplinski senat vrhovnega sodišča v trenutni obliki. Dodala je, da bodo to skrbno preučili.

Še vedno pa pričakuje, da bo Varšava komisijo do 16. avgusta obvestila, kako bo spoštovala odločitev Sodišča EU iz sredine julija, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom unije. V nasprotnem primeru Poljski grozi finančna kazen.

Kaczynski sicer v soboto ni pojasnil, kakšne rešitve glede disciplinskih postopkov bo vlada uvedla namesto teh. Bo pa po njegovih besedah predloge za nov režim predstavila septembra.

Predsednica poljskega vrhovnega sodišča Malgorzata Manowska je še pred njegovo napovedjo disciplinski senat razrešila nekaterih nalog. Senatu naj tudi ne bi bili več posredovani nobeni novi disciplinski postopki proti sodnikom ali tožilcem.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. V okviru reform so med drugim sprejeli zakonodajo, ki sodnikom preprečuje, da Sodišče EU prosijo za pojasnilo.

Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window