Navigacija
Portal TFL

STA novice / Združenje socialnih zavodov Slovenije ZZZS očita neprimerno nižanje cen za oskrbo s covidom okuženih starejših

ponedeljek, 9.8.2021

Ljubljana, 09. avgusta (STA) - V Združenju socialnih zavodov Slovenije so kritični do ZZZS, ker da domovom za starejše "zavrača uvrstitev v najvišjo kategorijo zdravstvene nege za stanovalce, ki so bili v času drugega vala epidemije nameščeni v rdečih conah in so potrebovali poseben režim zdravljenja in nege". Na ZZZS očitke zavračajo kot neutemeljene.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri stanovalcih, ki so bili na vrhuncu drugega vala epidemije zaradi okužbe nameščeni v rdečih conah in so potrebovali poseben režim zdravljenja in zdravstvene nege, zavrača uvrstitev v najvišjo kategorijo zdravstvene nege, so danes opozorili v združenju. Ti stanovalci so zaradi starosti in pridruženih bolezni potrebovali številne zdravstvene storitve, kot so priprava in dovajanje kisika, zdravil, infuzij in injekcij, redno spremljanje vitalnih funkcij, preventiva pri prenosu okužb, vključno s pomočjo pri higieni rok in nameščanju mask, ter pomoč pri hranjenju zaradi motenj požiranja.

Izpostavili so še, da so že pred epidemijo domovi za starejše za 14-dnevno oskrbo najzahtevnejših bolnikov prek ZZZS in oskrbnin skupno prejeli približno 1680 evrov, kar je po njihovo mnogo manj kot prejmejo bolnišnice.

Kot so navedli v današnji izjavi za javnost, je ZZZS v poletnih mesecih v posamičnih domovih za starejše začel izvajati redne finančno-medicinske nadzore, v katerih preverjajo izključno primere stanovalcev, ki so bili oktobra, novembra in decembra lani zaradi okužbe z novim koronavirusom uvrščeni v najvišjo, četrto stopnjo zdravstvene nege. Domovom tako po njihovo "grozi, da bodo ZZZS prejeli več kot trikrat manj sredstev, kot jim pripada".

Po podatkih ZZZS je bila lani povprečna cena za tretjo stopnjo zahtevnosti zdravstvene nege v domovih za starejše 21,33 evra na dan, najvišje stopnje zdravstvene nege pa 75,17 evra na dan. Glede na splošni dogovor za letošnje leto se je cena tretje stopnje zahtevnosti zdravstvene nege dvignila na 24,21 evra na dan, za najdražjo stopnjo zdravstvene nege pa na 75,82 evra na dan.

Na ZZZS sicer očitke združenja zavračajo. Kot so pojasnili za STA, oskrbo varovancev v socialno-varstvenih zavodih plačujejo glede na zahtevnost zdravstvene nege, ki se izvaja oskrbovancem oz. glede na zdravstveno stanje. Vodja zdravstveno negovalne službe v posameznem domu oskrbovance razvrsti v eno od štirih vrst zdravstvene nege, utemeljenost za posamezno vrsto zdravstvene nege pa morajo ustrezno dokumentirati.

Nad ustreznostjo uvrščanja oskrbovancev v najvišjo oz. najdražjo raven nege izvajajo nadzore prav na podlagi te dokumentacije. Če iz dokumentacije ni razvidno, da so bile oskrbovani osebi nudene storitve, ki so predvidene za obračun najzahtevnejše zdravstvene nege, za takega oskrbovanca uvrstitev spremenijo in domu priznajo plačilo nege za zahtevnost, kot izhaja iz dokumentacije.

Vsi nadzori ustreznosti uvrščanja varovancev v najvišjo in najdražjo stopnjo zdravstvene nege so po pojasnilih ZZZS še v teku in z izjemo enega še niso zaključeni. Tako podatkov o morebitno napačno zaračunanih primerih in zaračunanih kaznih na ZZZS še nimajo. V zaključenem primeru pa so nepravilnosti pri razvrščanju v najzahtevnejšo stopnjo zdravstvene nege ugotovili v treh primerih. Kot so ob tem izpostavili na ZZZS, nadzorovani dom starejših na ugotovitve nadzora tudi ni podal ugovora.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window