Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nevladniki ostro proti izrednemu odstrelu medveda

torek, 17.8.2021

Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Zveza ekoloških gibanj Slovenije ostro nasprotuje odstrelu medveda, potem ko je ena od teh zveri pred dnevi pri Pivki huje poškodovala domačina. Okoljsko ministrstvo je letos odobrilo odstrel 130 medvedov. "S takim tempom 'politično' planiranega odstrela bodo slovenski medvedi po petih letih preživeli le še v živalskih vrtovih," so zapisali.

V zvezi so poudarili, da je zaščita živali, ki so na seznamu evropske habitatne direktive, izrecna naloga ministrstva za okolje in prostor. Od Agencije RS za okolje so pričakovali, da se bo o izrednem odstrelu posvetovala s člani sveta ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami. "To ustanovljeno telo naj bi nudilo strokovno pomoč ministru in ministrstvu pri pripravi boljših rešitev za vse (tudi živali iz rdečega seznama mednarodne zaščite)," so poudarili.

Ponovili so svojo zahtevo, da naj ministrstvo za okolje in prostor v ta telesa nemudoma vključi neodvisne strokovnjake in nevladne organizacije, "ki jim je za zavarovane divje živali v resnici mar in da se pred kakšno koli potezo v zvezi s tem ministrstvo za okolje in prostor na tej ravni temeljito posvetuje".

Volk in medved sta, kot so izpostavili na zvezi ekoloških gibanj, strogo zavarovani vrsti, še zdaleč pa niso izčrpani vsi ukrepi za zavarovanje ljudi, domačih živali in uveljavitev izjem za odstrel medveda, kot jih zahteva habitatna direktiva. "Zato ob tej priliki apeliramo na organe pregona, da temu naredijo konec," so dodali.

Pred izrednim odstrelom medveda naj zadevo obravnava tudi strokovni svet za zaščito živali, zahtevajo v zvezi in dodajajo, da naj svet v okviru svojih pristojnosti predlaga rešitve za sobivanje medveda in človeka oz. velikih zveri iz rdečega seznama.

Zahtevajo, da se dosledno upošteva zakonodajo o zaščiti volka in medveda kot zavarovanih vrst živali, da se blokira vsakršen odstrel in naj se takoj uvedejo ukrepi za preprečevanje in zaznavanje krivolova oz. ilegalnega odstrela, zastrupljanja kot tudi vsakega drugega škodovanja zavarovanim vrstam divjih živali, povzročitelje pa naj se strogo sankcionira.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window