Navigacija
Portal TFL

STA novice / Notranji ministri EU o nezakonitih migracijah iz Belorusije

sreda, 18.8.2021

Bruselj, 18. avgusta (STA) - Notranji ministri EU se bodo danes sestali na izrednem srečanju, na katerem bodo razpravljali o razmerah v Litvi, ki se sooča z nezakonitimi migracijami iz Belorusije, in o položaju na tem delu zunanje meje EU. Srečanje bo v obliki video konference, notranji minister Aleš Hojs pa se ga bo kot predsedujoči Svetu EU udeležil fizično v Bruslju.

Ministri se bodo seznanili z razmerami v Litvi in sosednjih državah Latviji in na Poljskem v luči migrantske krize. Na srečanju naj bi dorekli konkretne ukrepe in oblike pomoči prizadetim državam pri obvladovanju in zajezitvi nezakonitih prehodov na meji z Belorusijo.

Govorili naj bi tudi o usklajenem ukrepanju za zaščito celovitosti in varnosti tega dela zunanje meje EU, so še pojasnili na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju. Notranji ministri se sestajajo v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR), ki omogoča hitro in usklajeno odločanje na politični ravni EU ob večjih in kompleksnih krizah.

Zlasti Litva se je znašla pod velikim pritiskom po nedavnem porastu nezakonitih prehodov migrantov iz Afganistana, Sirije in Iraka preko litovsko-beloruske meje. Litovske oblasti so letos naštele že več kot 4000 nezakonitih prehodov meje. V EU so režim v Minsku, proti kateremu je unija uvedla sankcije, obtožili, da izkorišča migrante v politične namene.

V EU sicer narašča bojazen zaradi morebitnega pritoka migrantov iz Afganistana po prevzemu oblasti s strani talibanov. Čeprav Afganistan ni na dnevnem redu srečanja, pa je pričakovati, da bodo nekatere članice izpostavile tudi to vprašanje. Evropska komisija bo sicer ministre seznanila z aktualnimi razmerami v Afganistanu in načrtom za pripravljenost na migracije in migracijske krize.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window