Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pahor išče novega prvega namestnika predsednika računskega sodišča

petek, 20.8.2021

Ljubljana, 20. avgusta (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Mesto se bo izpraznilo 3. februarja 2022, ko se izteče mandat zdajšnjemu prvemu namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu Kristijanu Petroviču. Rok za prijavo je 4. oktober do 15. ure.

Petrovič je univerzitetni diplomirani ekonomist in magister znanosti. Na računskem sodišču že od leta 2004 opravlja funkcijo vrhovnega državnega revizorja, za prvega namestnika predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela je bil imenovan leta 2013.

Za namestnika predsednika računskega sodišča je lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima najmanj univerzitetno izobrazbo, je strokovnjak na področju, ki je pomembno za izvrševanje pristojnosti računskega sodišča, obvlada vsaj en svetovni jezik in v štirih letih pred imenovanjem ni bil član vlade.

Predlog za možnega kandidata mora biti obrazložen, priložena morajo biti tudi njegova pisna izjava, da je pripravljen sprejeti kandidaturo, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Tako kot običajno bo Pahor pred izbiro kandidata opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ. V teh pogovorih se bo potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predlog za imenovanje prvega namestnika predsednika računskega sodišča bo Pahor posredoval v DZ v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, sledila bo javna predstavitev izbranega kandidata. O njegovem imenovanju bodo nato poslanci glasovali najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, in sicer tajno, pri čemer se zahteva podpora vsaj večine vseh poslancev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window