Portal TFL

STA novice / Evropske države v času pandemije v novo šolsko leto vstopajo različno (tema)

sobota, 28.8.2021

Bruselj, 28. avgusta (STA) - V evropskih državah se začenja novo šolsko leto oziroma se je ponekod že začelo. Med pandemijo covida-19 pa države v novo šolsko leto vstopajo različno. Medtem ko je v Italiji obvezno covidno potrdilo za učitelje, bo na Švedskem pouk potekal skoraj tako kot pred pandemijo.

V Italiji učiteljem brez covidnega potrdila grozi suspenz

Italijanski minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je nedavno napovedal, da bodo morali učitelji predložiti covidno potrdilo, če ga ne bodo imeli, jim grozi suspenz. Otroci, starejši od šest let, pa bodo morali ob začetku šolskega leta v septembru v šolah nositi maske.

Glede na nedavne podatke ministrstva je v Italiji cepljenih več kot 60 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 19 let.

Na Hrvaškem otrokom delno dovoljeno tudi druženje

Na Hrvaškem bodo v novem šolskem letu nekoliko zrahljali epidemiološke ukrepe. Med drugim bodo učencem višjih razredov osnovnih šol dovolili menjavo učilnic in kabinetov. Omogočali bodo tudi športne dejavnosti učencev in dijakov. Učenci od prvega do petega razreda, ki so bili v preteklem šolskem letu ves čas v svojih razrednih mehurčkih, se bodo v novem šolskem letu lahko v določenih pogojih družili z ostalimi otroki. Znova bodo imeli izbirne predmete, dodatni in dopolnilni pouk, ki so v prejšnjem šolskem letu v celoti potekali na daljavo.

Za učence višjih razredov osnovne šole je obvezna uporaba obraznih mask, če ni možno zagotoviti medsebojne razdalje dveh metrov. Tudi sicer so jim priporočili uporabo mask. Maske so sicer še naprej obvezne za učitelje in profesorje, prav tako je obvezno merjenje temperature tako zaposlenih kot otrok.

V Avstriji na začetku šolskega leta obvezne maske in testiranje

Več avstrijskih dežel bo kmalu začelo šolsko leto in na začetku bo za vse učence in učitelje zunaj učilnic prve tri tedne pouka obvezna zaščitna maska. Učitelji, ki niso cepljeni, pa bodo morali masko nositi tudi med poukom. V tem varnostnem obdobju bo obvezno tudi testiranje trikrat tedensko, od tega bo moral biti najmanj en test PCR. Po uvodnih treh tednih šole bo testiranje predvidoma obvezno le še za necepljene.

V Franciji z maskami, a brez covidnih potrdil

V Franciji niti učencem niti učiteljem ne bo treba predložiti covidnega potrdila, je nedavno dejal minister za izobraževanje Jean Michel-Blanquer. Šole morajo biti po njegovem odprte in dostopne za vse. Bodo pa omogočili učencem, starejšim od 12 let, da se cepijo v šolah. Najmanj en odmerek je sicer prejelo okoli 55 odstotkov mladih, starih od 12 do 17 let. Je pa delež cepljenih višji med učiteljih, po informacijah ministra je nad 80 odstotkov, poroča portal The Local.

Francoska vlada je sicer oblikovala protokol s štirimi stopnjami za šole, ki ga bodo uporabljali glede na epidemiološko sliko. Glede na trenutne razmere bodo učenci prihodnji teden v učilnicah, za starejše učence in zaposlene pa bodo obvezne maske. Priporočljivo je tudi omejevanje skupin učencev, pogostejše zračenje, umivanje rok in razkuževanje površin. Pri notranjih aktivnostih se priporoča držanje varnostne razdalje.

Na Švedskem so se v šole vrnili tudi starejši učenci

Na Švedskem šolarji že več kot en teden znova hodijo k pouku. Za mlajše učence to ni nič novega, saj so že celo lansko leto imeli pouk v učilnicah. Po novem pa so se v učilnice vrnili tudi starejši učenci. V učilnicah maske niso obvezne niti ni treba zagotoviti stalnega zračenja ali testiranja, čeprav tudi na Švedskem beležijo porast števila okužb. Čeprav cepljenje ni obvezno, pa je več mobilnih ekip v šolah ob začetku leta imelo akcijo cepljenja za tiste, ki si to želijo. Na Švedskem je cepljenje priporočljivo za starejše od 16. leta, poroča nemški radio SWR.

Na Nizozemskem brez omejitev glede pouka v učilnicah

Nizozemska vlada je sredi meseca odločila, da bo olajšala pouk v šolah. Od konca avgusta namreč ne bo več nujno vzdrževanje razdalje za starejše učence in študente, kar pomeni, da bo lahko pouk brez težav potekal v šolah. Do sredine septembra pa ostaja v veljavi obvezno nošenje mask zunaj učilnic, priporočajo tudi preventivno samotestiranje, piše na spletni strani vlade.

Portugalska pred začetkom šolskega leta okrepila akcijo cepljenja mladih

Na Portugalskem so pred začetkom šolskega leta okrepili akcijo cepljenja otrok in mladostnikov, starih od 12 do 17 let. Samo pretekli konec tedna so imeli v načrtu cepiti okoli 110.000 mladih, kar je skoraj četrtina mladih v starostni skupini od 12 do 15 let. Na Portugalskem se novo šolsko leto začne sredi septembra, zdravstvene oblasti pa upajo, da bodo do 19. septembra dokončali cepljenje te starostne skupine.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window