Portal TFL

STA novice / Dnevnik: Slovenija mora izgnanemu kamerunskemu državljanu omogočiti vrnitev v Slovenijo

sobota, 28.8.2021

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Vrhovno sodišče je sprejelo dokončno sodbo v primeru kamerunskega prosilca za azil, ki ga je slovenska policija leta 2019 dvakrat nezakonito izgnala na Hrvaško. Slovenija mu mora omogočiti vrnitev iz BiH v Slovenijo in mu dovoliti vložitev prošnje za azil. Država se na sodno odločitev ne more več pritožiti, danes poroča časnik Dnevnik.

Vrhovni sodniki so razsodili, da morata policija in ministrstvo za notranje zadeve Kameruncu omogočiti, da se vrne v Slovenijo in vloži prošnjo za azil. Do tega je upravičen, saj je svojo državo zapustil zaradi preganjanja, kot žrtev medetničnega konflikta.

V prvotnem sodnem postopku je bila Kameruncu dosojena tudi odškodnina v višini 5000 evrov, a ga je zdaj sodišče napotilo na ločeno odškodninsko pravdo.

Po poročanju časnika gre za prvo tovrstno sodbo v Sloveniji, ki bi lahko spremenila "pravila igre" pri obravnavi ranljivih migrantov na južni meji.

Ker je bila sodba vrhovnega sodišča sprejeta že aprila, slovenska organizacija Infokolpa, ki skrbi za pravno in siceršnjo zaščito Kamerunca, opozarja, da ministrstvo za notranje zadeve že "štiri mesece ne želi v dobri veri izpolniti obveznosti iz sodbe".

V skladu s sodbo bi morala Slovenija Kameruncu izdati potovalno dovoljenje, da bi lahko legalno prispel na slovensko mejo, a notranje ministrstvo tega noče storiti. Da bi ministrstvo lahko ukrepalo, če bi hotelo, pa dokazuje dovoljenje, ki so ga nedavno dobili Afganistanci, ki jih je iz Kabula rešila slovenska vojska, opozarja Infokolpa.

Kamerunčev odvetnik Dino Bauk pravi, da je njegov klient "še vedno ujet v BiH, kjer so mu še naprej kršene temeljne človekove pravice". Kamerunec je sicer po poročanju časnika po pozitivnih odločitvah sodnikov večkrat poskušal sam priti do Slovenije, a neuspešno.

Dnevnik je na notranje ministrstvo in na policijo v zvezi s primerom kamerunskega državljana in policijskimi postopki na meji naslovili več vprašanj. Iz policije so sporočili, da je s sodbo vrhovnega sodišča seznanjena in da je "preko odvetniške družbe, ki je tujca zastopala, posredovala informacijo o izvršitvi izreka sodbe". Po informacijah časnika je generalni direktor policije Anton Olaj osebno sporočil, da se lahko Kamerunec zglasi na kateremkoli mejnem prehodu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window