Portal TFL

STA novice / V veljavo so stopile nove mejne vrednosti svinca v živilih

ponedeljek, 30.8.2021

Bruselj, 30. avgusta (STA) - Danes so stopile v veljavo nove znižane mejne vrednosti svinca v živilih, kot so vino, sol, začimbe in hrana za dojenčke. V torek bodo začele veljati še nove mejne vrednosti kadmija v nekateri zelenjavi, sadju, žitaricah in oljnicah. Evropska komisija želi s tem dodatno zmanjšati prisotnost rakotvornih snovi v živilih.

Svinec in kadmij sta strupeni rakotvorni snovi. Novi standardi temeljijo na svežih podatkih, ki kažejo, da ni praga, pod katerim je mogoče varno izključiti škodo za zdravje ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska agencija za varnost hrane je nedavno izrazila tudi zaskrbljenost, da lahko trenutna prehranska izpostavljenost svincu vpliva na nevrološki razvoj plodov, dojenčkov in otrok.

Sorazmerno visoke ravni svinca so odkrili v algah, ribah, morskih sadežih in prehranskih dopolnilih.

Nemško okoljsko ministrstvo je sporočilo, da lahko tudi druga živila, kot so žitni izdelki ali zelenjava, pomembno prispevajo k vnosu svinca, čeprav ga vsebujejo razmeroma malo. Ljudje namreč tovrstne izdelke zaužijejo v velikih količinah.

Za večino vrst soli bo po novih pravilih veljal največ en miligram svinca na kilogram.

Kadmij vstopa v okolje zlasti s postopki zgorevanja ali iz blata iz čistilnih naprav, v tla pa lahko vstopa tudi s fosfatnim gnojenjem, še navaja dpa.

Proizvodi, ki presegajo nove meje, a so že na trgu, bodo lahko na policah do konca februarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window