Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada pripravila podlago za zamik celovite uvedbe elektronskega cestninjenja

četrtek, 2.9.2021

Ljubljana, 02. septembra (STA) - Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o cestninjenju, ki nekoliko zamika celovito uvedbo elektronskega sistema cestninjenja. Ta naj bi po prvotnem predlogu zaživel s 1. decembrom, zdaj pa bodo takrat na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna kolesa, tedenske in mesečne pa šele februarja 2022.

Do zamika uvedbe celovitega sistema elektronskega cestninjenja prihaja zaradi zamude pri sklenitvi pogodbe z izbranim izvajalcem, slovaškim Skytollom, do katere je prišlo zaradi dveh vloženih revizijskih zahtevkov. Oba sta bila sicer zavrnjena kot neutemeljena.

Glede na vse aktivnosti, ki so potrebne za uvedbo elektronske vinjete, bo Skytoll do 1. decembra letos tako vzpostavil cestninjenje z letno in polletno elektronsko vinjeto. Gre za dolgoročne vinjete, ki jih uporabljajo zlasti pogosti uporabniki cestninskega omrežja, pri čemer je treba upoštevati, da so letne vinjete za leto 2021 veljavne do 31. januarja 2022, zato je pričakovati, da se bodo ti uporabniki v večini primerov odločali za nakup letne elektronske vinjete ob izteku veljavnosti letnih vinjet za leto 2021 (razen v primeru npr. nakupa novega avtomobila ali menjave avtomobila).

Ob upoštevanju dejstva, da so polletne vinjete predvidene zgolj za motorna kolesa in da se lastniki motornih koles praviloma odločajo za njihov nakup v pomladnih mesecih (trajanje motoristične sezone je omejeno na okvirno šest mesecev), ni pričakovati posebnega interesa za njihov nakup v zimskih mesecih, ocenjujejo na infrastrukturnem ministrstvu.

Skytoll bo uspel zagotoviti celovit in učinkovit nadzorni sistem elektronskih vinjet šele s 1. februarjem 2022, zato bo Dars v vmesnem obdobju, torej od 1. decembra letos do 1. februarja prihodnje leto, izdajal tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepke, enako kot zdaj.

Na ta način se bo lahko nadzor nad občasnimi uporabniki cestninskega omrežja, ki predstavljajo pomemben delež prihodkov upravljavca cestninskih cest, izvajal še vedno na enak način kot sedaj. "S tem bo preprečen izpad prihodkov upravljavca cestninskih cest, ki bi bil lahko posledica zlorab zaradi neustreznega nadzora nad elektronskimi vinjetami," poudarjajo na ministrstvu.

Vse vinjete, ki so že ali bodo do začetka izvajanja cestninjenja z elektronsko vinjeto izdane v obliki nalepke, bodo veljale do poteka njihove veljavnosti. To pomeni, da bodo tudi tedenske in mesečne vinjete, katerih veljavnost se bo iztekla po 31. januarju 2022, ko se začne izvajati tudi cestninjenje z elektronsko tedensko in mesečno vinjeto, veljale do poteka njihove veljavnosti. Prav tako bodo do poteka njihove veljavnosti veljale polletne in letne vinjete, izdane za leto 2021.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window