Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada potrdila predlog novele zakona o igrah na srečo

četrtek, 2.9.2021

Ljubljana, 02. septembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o igrah na srečo, ki so jo na finančnem ministrstvu začeli pripravljati že leta 2015. Med najpomembnejšimi spremembami so odprava večine omejitev pri lastništvu igralnic ter dodeljevanje koncesij na podlagi javnega razpisa.

S predlagano novelo se bo vzpostavil pravni okvir, ki bo na transparenten način omogočil dodelitev koncesij za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo in za prirejanje posebnih iger na srečo na podlagi javnega razpisa, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

O dodelitvi koncesij in njihovem podaljšanju zdaj odločata vlada in finančni minister po prostem preudarku, je zapisano v veljavnem zakonu o igrah na srečo iz leta 1995. Po danes potrjenem predlogu novele zakona pa bo vlada koncesije za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo in za prirejanje posebnih iger na srečo dodeljevala po izvedbi javnih razpisov, ki naj bi bili objavljeni trikrat letno.

Medtem ko zdaj v Sloveniji lahko prirejata klasične igre na srečo le dva prireditelja - to sta Loterija Slovenije in Športna loterija -, se bo z uveljavitvijo predlaganih sprememb, če jih bo DZ seveda potrdil, to število povečalo. Po novem bo prirediteljev lahko pet.

Ob tem bi se za stave, ki veljajo za specifično vrsto klasičnih iger na srečo, predpisali posebni pogoji za pridobitev koncesije in določili podrobnejši pogoji za njihovo prirejanje.

S predlagano novelo zakona se odpravlja tudi zahtevo, da ima družba, ki želi pridobiti koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo, sedež v Sloveniji. S tem pravno ureditev prirejanja iger na srečo usklajujejo s pravnim redom EU. V povezavi s tem odpravljajo tudi statusno pravne omejitve glede oblike gospodarske družbe.

Pri koncesionarjih, ki prirejajo posebne igre na srečo v igralnicah, se bo odpravila večina omejitev, vezanih na lastništvo. Zdaj velja, da so lahko lastniki le država, lokalne skupnosti, pravne osebe v 100-odstotni lasti države in pa tudi gospodarske družbe, vendar lahko slednje skupaj pridobijo največ 49 odstotkov navadnih delnic, izpolnjevati pa morajo vrsto pogojev.

S predlagano novelo zakona pa se določa, da neposredni ali posredni državni delež v lastništvu koncesionarja ne sme biti manjši od 25 odstotkov plus ene delnice v primeru delniške družbe in ne manjši od 51 odstotkov v poslovnem deležu druge oblike gospodarske družbe.

S predlogom se prav tako na novo določa razpon obdobij trajanja oziroma podaljšanja koncesije, in sicer najmanj tri in največ pet let.

Na novo se določa tudi najnižjo stopnjo koncesijske dajatve za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo in prirejanje drugih vrst posebnih iger na srečo v igralnicah v višini pet odstotkov od osnove in za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnih salonih v višini 20 odstotkov od osnove, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window