Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor za delo podprl novele zakonov o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo (dopolnjeno)

četrtek, 9.9.2021

Ljubljana, 09. septembra (STA) - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na današnji seji podprl predloge novel zakonov o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo. Hkrati so podprli koalicijsko dopolnilo, s katerim so rok za vložitev zahteve za priznanje statusa in pravic podaljšali do 31. decembra 2022.

Predloge nove je poslancem na seji predstavil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj. "Vlada je pripravila predlog spremembe zakona o vojnih invalidih, ki naj bi odpravila posledice omejenega roka za vložitev zahtev za priznanje statusa in pravic vojaškega vojnega invalida oziroma civilnega invalida vojne," je dejal. Spomnil je, da je bil prvotno določen dvoletni rok za vložitev zahteve za pridobitev pravic po zakonu od 1. januarja 1996 do 31. decembra 1997.

Ta rok se je izkazal kot prekratek, saj so se kasneje pokazale težave pri dobivanju ustreznih potrdil. Zaradi dolgotrajnih postopkov pri ugotavljanju zdravstvenega stanja pa mnoge osebe te zahteve po njegovih besedah niso mogle vložiti v zakonsko predpisanem roku. Podobno velja tudi za civilne invalide vojne. S predlagano spremembo se bo tudi tem osebam omogočilo uveljavljanje zahteve na podlagi zakona o vojnih invalidih.

"Zaradi odločitve kolegija DZ, da se zakon obravnava po rednem postopku, je določeni rok postal neustrezen in bi ga bilo smiselno podaljšati za 12 mesecev," je še dodal Žakelj. Za nov rok so tako z dopolnilom poslanskih skupin SDS, NSi in SMC določili 31. december 2022.

Predloge novel so podprli tudi predstavniki Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991 ter Zveze društev vojnih invalidov Slovenije. Zadovoljni so, da je zakonodajalec po dolgih letih prepoznal upravičenost izhodišč in predlogov, ki bodo omogočili ureditev statusa vojnega invalida pripadnikov oboroženih sil republike Slovenije, ki so bili leta 1991 ob agresiji ranjeni.

"Enako velja tudi za spoznanje, da bodo dobili zadoščenje svojci umrlih, ki so izgubili življenja v času osamosvojitvenih dogodkov. Še posebej so zadovoljni, da je predlagatelj sledil njihovi argumentaciji in posledično zelo spodobnim odškodninam, ki jih bodo dobili svojci umrlih," je dejal vojni invalid in predsednik Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991 Drago Koprčina. A hkrati opozoril, da je treba urediti tudi področje socialno skrb za ostarele in bolne vojne invalide.

Po predlogu novele zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991 se jim prizna pravica do pavšalne odškodnine v višini 100.000 evrov. Prav tako so zakonci in zunajzakonski partnerji padlih ter starši padlih upravičeni do odškodnine do pavšalne odškodnine v višini 50.000 evrov, ki pa se zmanjša za morebitno že prejeto odškodnino.

V nadaljevanju seje so obravnavali predloge novel zakonov o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, o javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu in o socialno varstvenih prejemkih, ki jih je pripravila Levica, a jih niso podprli.

Iz Levice so po odboru sporočili, da je odbor za delo glasoval 8:8 proti njihovim predlogom, "ki rešujejo problem neplačanih preživnin". "Desnica, ki se razglaša za varuha družin in otrok, je enotno glasovala proti. DeSUS, ki je imel odločilni glas, ki bi lahko obrnil glasove v prid spremembam, pa se je glasovanju ponovno strahopetno izognil," so bili ostri in napovedali nadaljevanje boja na področju neplačanih preživnin.

Odbor prav tako ni podprl predloga novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katerim so v SAB predlagali, da bi bil 11. november, praznik sv. Martina, državni praznik, ki ne bi bil dela prost dan.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window