Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ v torek na izredni seji o dopolnitvi zakona o tujcih in financiranju investicij v zdravstvo

petek, 10.9.2021

Ljubljana, 10. septembra (STA) - Državni zbor se bo na izredni seji sestal v torek, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Na sejo je na zahtevo opozicijskih poslancev uvrščen predlog dopolnitve zakona o tujcih, na zahtevo koalicije pa bodo odločali o predlogu zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031.

Predlog dopolnitve zakona o tujcih je vložila Levica s podporo 40 poslancev, in sicer so podpise prispevali še poslanci iz vrst LMŠ, SD, SAB, poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. V strankah se s predlogom zavzemajo za odpravo sprememb, ki jih je prinesla marca sprejeta novela zakona o tujcih, ki je kot pogoj za prebivanje tujega študenta pri nas uvedla izkazovanje zadostnih finančnih sredstev.

Z novelo zakona v Levici tako predlagajo, da bi študent iz tretje države dokazoval zadostna sredstva za preživljanje s pisno izjavo staršev oz. zakonitega zastopnika o tem, da ga bodo v času študija preživljali, kot je to veljalo pred zadnjimi spremembami zakona. Vlada takšnega predloga ne podpira.

Novela je sicer že prestala odločanje na matičnem odboru, a ni dobila zadostne podpore, zanjo je glasovalo osem članov odbora, deset jih je bilo proti, kar pomeni, da je obravnava predloga na matičnem delovnem telesu končana.

Poslanci DZ bodo na izredni seji na predlog koalicije obravnavali vladni predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031.

Predlog zakona med drugim predvideva naložbe v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva.

DZ je prvo obravnavo predloga zakona opravil že na julijski seji, na kateri so poslanci s 63 glasovi za ocenili, da je zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v zdravstvo, ki za prihodnjih deset let predvideva za skoraj dve milijardi evrov vlaganj v slovensko zdravstvo, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Na današnjem kolegiju predsednika DZ so soglašali, da se predlog spremembe novele zakona o cestinjenju obravnava po nujnem postopku, predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja pa po skrajšanem postopku. Slednjemu so sicer v opoziciji nasprotovali.

Prav tako so se na kolegiju dogovorili o sklicu rede seje DZ, ki se bo začela 20. septembra. Na njej bodo med drugim predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Obravnavali bodo še predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru ter predlog spremembe novele zakona o cestninjenju, prav tako pa bodo na seji ponovno odločali o spremembah zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window