Navigacija
Portal TFL

STA novice / Von der Leynova napovedala zakon o čipih za digitalno suverenost EU

sreda, 15.9.2021

Bruselj, 15. septembra (STA) - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v govoru o stanju EU napovedala zakon o čipih, ki naj bi zagotovil krepitev proizvodnje polprevodnikov in s tem digitalno suverenost EU. Komisija pa je predlagala tudi nov digitalni načrt do leta 2030, ki predvideva vzpostavitev skupnega okvira za uresničevanje digitalnih ciljev.

Eden temeljnih evropskih digitalnih ciljev je okrepitev evropske proizvodnje polprevodnikov - bistvene sestavine vsake elektronske naprave - s sedanjih desetih na najmanj 20 odstotkov svetovne proizvodnje.

Na polprevodnike se je danes v govoru o stanju EU osredotočila tudi von der Leynova. Opisala jih je kot "majhne čipe, zaradi katerih vse deluje - od pametnih telefonov in električnih skirojev do vlakov in celotnih pametnih tovarn".

"Ni digitalnega brez čipov," je izpostavila predsednica in opozorila na pomanjkanje polprevodnikov v Evropi, ki je odvisna od proizvodnje v Aziji. "Ne gre le za konkurenčnost. Gre za tehnološko suverenost," je opozorila. Nov evropski zakon o čipih naj bi zagotovil varnost dobave.

EU je opredelila še vrsto drugih ciljev na področju digitalnih veščin in infrastrukture ter digitalizacije podjetij in javnih storitev, na primer povečanje deleža odraslih s temeljnimi digitalnimi veščinami s sedanjih 56 na 80 odstotkov, povečanje pokritosti s peto generacijo omrežij mobilne telefonije (5G) s sedanjih 14 na 100 odstotkov ter stoodstotno digitalizacijo javne uprave.

Pandemija covida-19 je osvetlila pomen digitalizacije, ki ponuja številne priložnosti - v lanskem letu je ostalo nezasedenih 500.000 delovnih mest za kibernetske in podatkovne strokovnjake. Digitalni napredek med članicami unije je zelo neenakomeren.

Komisija je zato danes predlagala letni mehanizem sodelovanja, ki naj bi vključeval sistem spremljanja uresničevanja ciljev, letno poročilo o digitalnem desetletju z oceno napredka in priporočili za ukrepanje ter nacionalne večletne strateške digitalne načrte uresničevanja ciljev.

Bistven del predloga so večnacionalni projekti, ki bodo prispevali k uresničevanju ciljev, zlasti na področjih, ki so temeljna za krepitev evropske digitalne suverenosti in za okrevanje Evrope.

Komisija je opredelila prvi seznam večnacionalnih projektov, ki se med drugim nanašajo na podatkovno infrastrukturo, omrežja 5G, visokozmogljive računalnike, javno upravo, digitalne inovacije, verige podatkovnih blokov ter vlaganje v digitalne veščine.

Načrtovana je vzpostavitev novega pravnega telesa, evropskega digitalnega infrastrukturnega konzorcija z angleško okrajšavo Edic, ki naj bi zagotovil hitro in prožno pripravo in izvajanje večnacionalnih projektov. Predvideva sodelovanje najmanj treh članic.

Komisija bo do leta 2026 preučila ustreznost ciljev ob upoštevanju tehnološkega, gospodarskega in družbenega razvoja.

Današnji predlog v obliki sklepa temelji na digitalnem kompasu, predstavljenem marca letos, ki vključuje niz omenjenih konkretnih digitalnih ciljev. Vzporedno komisija končuje tudi predlog skupne izjave institucij unije o digitalnih načelih, ki naj bi zagotovila spoštovanje evropskih vrednot v digitalnem prostoru.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window