Navigacija
Portal TFL

STA novice / Von der Leynova za odpornost na pandemije, digitalno suverenost in obrambno avtonomijo EU (zbirno)

sreda, 15.9.2021

Strasbourg/Ljubljana, 15. septembra (STA) - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru o stanju v uniji danes izpostavila, da je treba okrepiti pripravljenost EU na prihodnje zdravstvene grožnje, pa tudi njeno digitalno suverenost in obrambno avtonomijo. V govoru je dala velik poudarek mladim, izpostavila pa je tudi svobodo medijev.

Von der Leynova je v svojem drugem govoru o stanju v uniji, ki ga je danes predstavila pred poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu, izpostavila glavne dosežke preteklega leta in opredelila prednostne naloge v prihodnjem letu.

Glavno sporočilo je, da je treba okrepiti pripravljenost EU na pandemije, nadaljevati prizadevanja pri podnebnem ukrepanju ter okrepiti digitalno suverenost in obrambno avtonomijo EU. Velik poudarek je dala zlasti mladim, naslovila pa je tudi vprašanje svobode medijev v uniji.

Von der Leynova je glede ukrepanja v pandemiji napovedala vzpostavitev posebnega evropskega organa za soočanje s prihodnjimi zdravstvenimi krizami, poimenovanega Hera. Za to bo potrebno zagotoviti obsežna sredstva, EU naj bi do leta 2027 zagotovila 50 milijard evrov, je dejala.

Ena od prednostnih nalog ostaja pospešitev cepljenje po vsem svetu. EU bo podarila dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva za revnejše države, je napovedala.

Digitalizacija ostaja ob podnebnem ukrepanju ena od prednostnih nalog tudi v prihodnje. Von der Leynova je napovedala zakon o čipih, ki naj bi zagotovil krepitev proizvodnje polprevodnikov in s tem digitalno suverenost unije. Komisija je predlagala tudi nov digitalni načrt do leta 2030, ki predvideva vzpostavitev skupnega okvira za uresničevanje digitalnih ciljev.

Na področju boja proti podnebnim spremembam bo pomembno vprašanje podnebnega financiranja. Pred novembrsko podnebno konferenco COP26 v Glasgowu je predsednica napovedala, da bodo predlagali dodatne štiri milijarde evrov za podnebno financiranje do leta 2027.

Ob zadnjih dogodkih v Afganistanu se zastavljajo pomembna varnostna in obrambna vprašanja. Po prepričanju von der Leynove potrebujemo evropsko obrambno unijo. Napovedala je tudi vrh o evropski obrambi v času francoskega predsedovanja Svetu EU. Afganistanu bo EU pomagala z dodatno humanitarno pomočjo v višini sto milijonov evrov.

Predsednica je del govora posvetila mladim. Napovedala je novi program za pridobitev poklicne izkušnje v drugi državi članici. Predlagala je tudi, da naj bo leto 2022 leto evropske mladine.

Naslovila je tudi vprašanje svobode medijev. Pozvala je k zaščiti novinarjev in ustavitvi tistih, ki ogrožajo svobodo medijev. Neodvisnost medijev je bistvenega pomena. Zato bo komisija v prihodnjem letu predlagala zakonodajo o svobodi medijev.

Opozorila je tudi na položaj žensk. V času pandemije je bila mnogim ženskam kratena svoboda. Komisija bo do konca leta sprejela zakon za boj proti nasilju nad ženskami, je napovedala.

EU se je tudi odločena postaviti v bran človekovim pravicam v svetu, pri čemer je opozorila na 25 milijonov ljudi, potisnjenih v prisilno delo. Zato bo komisija predlagala, da se na evropskem trgu prepove prodaja izdelkov, narejenih s prisilnim delom.

Po govoru je sledila razprava s poslanci Evropskega parlamenta. EU potrebuje oprijemljiva dejanja, ne le lepih besed - to je eno glavnih sporočil evropskih poslancev iz različnih političnih skupin. Poslanci so pozvali k dejanjem glede krize v Afganistanu, pandemije covida-19, socialne Evrope, vladavine prava in podnebnega ukrepanja.

V razpravi je nastopil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar v vlogi visokega predstavnika, ki v času slovenskega predsedovanja zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom. Ponovil je besede von der Leynove, da je treba okrepiti dušo EU, in zatrdil, da si slovensko predsedstvo vsekakor prizadeva za to.

Govor von der Leynove so spremljali tudi slovenski evroposlanci, ki so na okrogli mizi v organizaciji pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in STA med drugim poudarili, da je bil ta realističen, nekateri pa so pogrešali več konkretnih predlogov med drugim na področju socialne politike. Pozdravili so tudi napoved zakonodaje o svobodi medijev.

Predsednik republike Borut Pahor, ki v Rimu sodeluje na srečanju predsednikov držav skupine Arraiolos, je v razpravi podprl glavna sporočila govora von der Leynove ter ocenil, da so dober kompromis med različnimi pogledi in dober kažipot za korake, ki jih je treba storiti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window