Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ na redni seji o globah za žaljenje, na izredni o investicijah v zdravstvu

petek, 17.9.2021

Ljubljana, 17. septembra (STA) - DZ se bo prihodnji teden sestal na redni seji, na kateri bo med drugim odločil o usodi zakonskega predloga, ki prinaša globe za žaljenje in nedostojno vedenje. Po današnji odločitvi kolegija predsednika DZ pa bodo poslanci o zakonu o investicijah v zdravstvu dokončno glasovali na izredni seji 29. septembra.

Redna seja se bo začela v ponedeljek, še pred poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in ministri pa bo DZ na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin ponovno odločal o sklepu kolegija predsednika DZ, da se novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja obravnava po skrajšanem postopku.

Vsebinski del seje se bo v skladu s časovnim potekom, ki ga je danes določil kolegij predsednika DZ, začel v torek, ko bodo poslanci največ časa, več kot šest ur, namenili razpravi o noveli zakona o varstvu javnega reda in miru. Gre za predlog, ki je v javnosti dvignil veliko prahu zaradi koalicijskega dopolnila, ki je predvideval globo od 500 do 1000 evrov za tistega, ki "se prepira, vpije ali se nedostojno vede" do najvišjih predstavnikov države. Koalicijski poslanci so nato dopolnilo zamenjali z novim, po katerem so predlog razširili na vse, a je tudi takšen predlog naletel na številne kritike.

Več kot štiri ure bo DZ v torek namenil predlogu dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerimi državni svetniki predlagajo prenos pravic do obnovitvene in skupinske rehabilitacije ter zdravstvenega letovanja otrok na zakonsko raven. Isti dan bo na sporedu še predlog novele zakona o zaščiti živali, katerega cilj je celovitejša ureditev področja odgovornega lastništva in zapuščenih živali.

V sredo bodo poslanci več kot sedem ur posvetili prvemu branju vladnega predloga zakona o debirokratizaciji, ki posega v 20 veljavnih zakonov in jih več kot 200 razveljavlja. Med njimi je tudi zakon o načinu glasovanja in ugotavljanju izida glasovanja na referendumu o volilnem sistemu iz leta 1996. Ker je bil zakon takrat sprejet z dvotretjinsko večino, je predsednik DZ Igor Zorčič danes opozoril, da je tudi za njegovo razveljavitev potrebna enaka večina. To pomeni, da bo morala za potrditev zakona o debirokratizaciji glasovati dvotretjinska večina poslancev.

Po izglasovanem vetu bo DZ v sredo znova odločal o noveli zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Državni svetniki so veto vložili zaradi prepričanja, da je novela škodljiva in nedodelana, saj diskriminira domačo avdiovizualno produkcijo. Isti dan bo na dnevnem redu še novela zakona o cestninjenju, ki jo je vlada pripravila zaradi zamika celovite uvedbe elektronskega sistema cestninjenja.

Četrtkov del seje bo med drugim namenjen prvemu branju predloga novega gradbenega zakona in novega zakona o urejanju prostora, ki naj bi prinesla enostavnejše in hitrejše postopke gradnje objektov in umeščanja v prostor. O obeh predlogih bodo poslanci razpravljali skupaj, razpravi pa namenili devet ur.

Redna seja se bo zaključila v petek, ko bodo poslanci med drugim opravili še prvo branje zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti.

Poleg časovnega poteka redne seje se je kolegij predsednika DZ danes dogovoril tudi o sklicu izredne seje, ki bo 29. septembra. Na njej bo DZ v tretji obravnavi odločal o zakonu o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvu za naslednjih deset let. Zakon, ki ga je v parlamentarni postopek vložila vlada, za investicije namenja okoli dve milijardi evrov, v parlamentarni proceduri pa so poslanci z dopolnili povišali sredstva, namenjena zdravstveni dejavnosti na primarni ravni.

Prav tako bodo na izredni seji odločali o usodi predlaganih dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki naj bi na predlog Levice odpravil krivice zavarovancem, ki so po 1. januarju 2013 še naprej plačevali prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne da bi vedeli, da se jim ta doba ne bo upoštevala kot pokojninska doba brez dokupa. Pričakovati je, da bo predlog zavrnjen, saj so v koaliciji že vložili svoj predlog s podobnimi rešitvami.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window