Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sviz poslance poziva k sprejetju zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti

ponedeljek, 20.9.2021

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Državni zbor bo v okviru septembrske seje opravil prvo obravnavo predloga zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, o zakonu pa bo v torek potekal tudi posvet v državnem svetu. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v luči obeh dogodkov poslance ter sodelujoče na posvetu poziva k sprejetju zakona.

V Svizu, edinem reprezentativnem sindikatu za področje raziskovalne dejavnosti v Sloveniji, kljub nekaterim manjšim pomanjkljivostim predloga zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti zelo podpirajo čimprejšnji sprejem zakona, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zakon namreč po mnenju sindikata omogoča postopno povečevanje javnih sredstev za raziskave in razvoj do višine enega odstotka BDP, blaži nihanja pri financiranju in hkrati zagotavlja nujno potrebno stabilnost financiranja znanosti na univerzah in raziskovalnih inštitutih.

"Vse navedeno v naši državi še kako potrebujemo, saj so nas nepremišljeni varčevalni ukrepi, ki so v času krize radikalno posegli v javna sredstva za znanost, potisnili na samo dno evropskih držav," so opozorili.

Usklajevanje zakona je bilo zelo zahtevno, pri posameznih vprašanjih tudi konfliktno, potrebni so bili številni kompromisi na vseh straneh. "Na koncu smo se le uspeli uskladiti, ker smo se vsi - tako raziskovalke in raziskovalci, vodstva inštitutov in univerz, svet za znanost, Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, Sviz, predstavniki Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS kot nenazadnje tudi predstavniki gospodarstva - dobro zavedali, da lovimo zadnji vlak za boljšo prihodnost, mednarodno konkurenčnost in odličnost slovenske znanosti," so navedli v sindikatu.

Ohranjanje obstoječega stanja bi po oceni Sviza pomenilo, da bi slovenska znanost tudi v prihodnje drsela proti nepomembnosti, da bodo najbolj talentirani mladi raziskovalci in raziskovalke še pogosteje in za dalj časa odhajali v tujino, da se bodo tisti, ki ostajajo, še bolj dušili v brezperspektivnosti, da se bodo raziskovalni inštituti in raziskovalni oddelki na univerzah še hitreje spreminjali v muzeje za odsluženo raziskovalno opremo.

V Svizu so prepričani, da tudi poslanci dobro razumejo, kako ključno je, da se zakon sprejme v tem mandatu še letos, da se odpravijo tveganja, ki jih prinašata odlašanje in prelaganje sprejetja v časovno neopredeljivo prihodnost.

Prosijo, da v tem primeru opustijo sicer legitimna preračunavanja o političnih točkah, pripenjanje zaslug za izglasovanje zakona in skupno storijo, kar je nenazadnje v dobrobit vseh, ki živimo v tej državi. V Svizu so namreč prepričani, da je novi zakon nujno potreben in da ga potrebujemo zdaj.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window