Navigacija
Portal TFL

STA novice / Fiskalnemu svetu se izteka mandat, prej potrebne spremembe zakona

ponedeljek, 20.9.2021

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Fiskalnemu svetu, ki bdi nad slovenskimi javnimi financami, se čez pol leta izteče mandat in vlada že pripravlja razpis za nove člane. A pred njegovo objavo bo treba dopolniti zakon o fiskalnem pravilu, saj ta zdaj ne določa rešitve za primer, da novi člani fiskalnega sveta še niso imenovani, dotedanjim pa preneha petletni mandat.

Predsednik prvega fiskalnega sveta v zgodovini Slovenije je Davorin Kračun, člana sta še Alenka Jerkič in Tomaž Perše. Mandat se jim izteče 21. marca 2022.

Imenovanje fiskalnega sveta, katerega naloga je ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom, predvideva zakon o fiskalnem pravilu, ki ga je DZ sprejel poleti 2015. Zdajšnji člani so bili po nekaj zapletih imenovani spomladi 2017. Pred tem so bili objavljeni kar štirje razpisi, saj prva dva nista pripeljala do ustreznih kandidatov, na tretjem pa izbrani kandidati v DZ niso dobili zadostne dvotretjinske podpore.

Zakon določa, da je lahko član fiskalnega sveta imenovan za največ dva zaporedna petletna mandata. Ne določa pa, kaj se zgodi v primeru, ko novi člani še niso imenovani, dotedanjim pa se mandat izteče. Ob dejstvu, da so za imenovanje potrebni glasovi dveh tretjin vseh poslancev, se tako lahko zgodi, da Slovenija fiskalnega sveta ne bi imela.

Na finančnem ministrstvu so zato pripravili dopolnitve zakona, po katerih bi do imenovanja novih članov funkcijo opravljali obstoječi člani, ki se jim je sicer formalno funkcija že iztekla. Če bi manjkal le član ali dva, pa bi se z žrebom določilo, kateri izmed dotedanjih članov bo nadaljeval funkcijo.

S predlagano ureditvijo se bo zagotovilo nemoteno poslovanje neodvisnega državnega organa, ki ima pomembno funkcijo neodvisnega spremljanja in opozarjanja glede vzdržnosti javnih financ, so prepričani na ministrstvu, kjer hkrati pripravljajo že tudi gradivo za razpis za nove člane, ki bo po potrditvi na vladi objavljen v uradnem listu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window