Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU podpira zavezo za zmanjšanje izpustov metana

ponedeljek, 20.9.2021

Bruselj, 20. septembra (STA) - Pobudo za zmanjšanje svetovnih izpustov metana, ki bo predstavljena na konferenci Združenih narodov o spremembi podnebja (COP26) novembra v Glasgowu, poleg ZDA podpira tudi EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden sta države pozvala, naj se zavezi pridružijo.

Biden in von der Leynova sta k pridružitvi zavezi pozvala na forumu gospodarskih velesil o energiji in podnebju pod predsedstvom ZDA, so sporočili iz Bruslja.

Metan je potencialni toplogredni plin in po podatkih iz najnovejšega poročila medvladnega panela za podnebne spremembe prispeva okrog polovico neto dviga globalne povprečne temperature za eno stopinjo Celzija od predindustrijske dobe.

Hitro zmanjšanje izpustov metana dopolnjuje ukrepe glede ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov ter velja za najučinkovitejšo strategijo za zmanjšanje globalnega segrevanja v bližnji prihodnosti in dosegljivost cilja zmanjšanja segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

Države, ki se pridružijo svetovni zavezi za metan, se po pojasnilih Evropske komisije zavežejo k skupnemu cilju zmanjšanja svetovnih izpustov metana do leta 2030 za najmanj 30 odstotkov glede na leto 2020 in premik v smeri uporabe najboljših razpoložljivih metodologij za količinsko določanje emisij metana s posebnim poudarkom na velikih emisijskih virih. Z izpolnitvijo zaveze bi se segrevanje do leta 2050 zmanjšalo za vsaj 0,2 stopinje Celzija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window