Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikat policistov za ostrejše pogoje za izrekanje opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja

ponedeljek, 20.9.2021

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Sindikat policistov Slovenije predlaga ostrejše pogoje za izrekanje opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja, zato so začeli zbiranje podpisov za vložitev pobude za spremembo zakona o delovnih razmerjih. Predlagajo, da bi moral za izrek opozorila obstajati razlog, ki bi ga delodajalec moral ustrezno utemeljiti, so zapisali na Facebooku.

Predlagajo še, da naj ima delavec pravico do sodnega varstva zoper pisno opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja, da mora sodišče v postopku sojenja preveriti utemeljenost razlogov, ki jih navaja delodajalec ter da delodajalec do pravnomočnosti presoje o izdanem pisnem opozorilu ne more nadaljevati postopka redne odpovedi delovnega razmerja, razen če obstajajo razlogi za izredno odpoved.

V sindikatu so zapisali, da se "institut pisnega opozorila pred redno odpovedjo delovnega razmerja zlorablja, predvsem z namenom discipliniranja delavcev". Dodali so, da zaradi pravne praznine delodajalci pisna opozorila uporabljajo za izvajanje šikaniranja na delovnem mestu. Po njihovih besedah pa je "posebej problematično dejstvo, da si delodajalec lahko dobesedno izmisli domnevne kršitve in s tem izvaja pritisk na zaposlene", so zapisali.

V sindikatu navajajo, da so bili v zadnjem obdobju soočeni z zlorabami tega instituta. Tako so zaposleni na policiji in ministrstvu za notranje zadeve dobili pisno opozorilo pred redno odpovedjo, ko so izražali svoje mnenje na družbenih omrežjih v prostem času ali ko so izražali mnenja o aktualnih družbenih dogodkih. Povod za opozorilo je bila tudi po mnenju nadrejenega neprimerna frizura zaposlenega.

Opozorilo pred odpovedjo je prejel tudi policist, ki je v svojem prostem času na družbenem omrežju zapisal mnenje v zvezi z nenehnimi spremembami ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Prav tako so opozorilo prejeli trije policisti, "ki so svoje naloge na protestih 25. junija 2021 izvajali strokovno, zakonito in učinkovito, vendar se je generalni direktor policije za opozorilo odločil (kljub jasnim ugotovitvam strokovne komisije, ki je opravila nadzor) zaradi političnega pritiska predsednika vlade ter ministra za notranje zadeve", so zapisali v objavi.

V Sindikatu policistov Slovenije so zato začeli zbiranje 2500 potrebnih podpisov, ki so pogoj, da predsednik DZ razpiše zbiranje 5000 podpisov za vložitev novele zakona.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window