Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v DZ poslala nov, dopolnjen predlog zakona o debirokratizaciji (dopolnjeno)

ponedeljek, 20.9.2021

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji določila in DZ poslala novo, dopolnjeno besedilo predloga zakona o debirokratizaciji. Besedilo prinaša nekatere popravke, cilj predloga pa ostaja enak, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

V novem besedilu so črtane nekatere določbe in osveženi podatki o trenutnem ministru za pravosodje, opravljena potrebna preštevilčenja in osvežen 69. člena, ki se nanaša na že veljavne predpise, ki se z dnem začetka veljavnosti zakona še niso začeli uporabljati, saj je v nekaterih primerih uporaba teh zakonov že nastopila, so zapisali.

Cilj predloga po navedbah urada ostaja enak, to je izboljšati stanje v Sloveniji glede administrativnih ovir in konkurenčnega poslovnega okolja.

Predlog tako vsebuje vsebinske ukrepe za debirokratizacijo, ki je zapisana kot eden izmed temeljnih ciljev vlade. V prvi skop ukrepov sodijo spremembe in dopolnitve zakonov z enostavnimi rešitvami, ki ne zahtevajo sistemskih sprememb zakonodaje. V drugi sklop ukrepov sodijo prenehanja veljavnosti zakonov in na njih temelječih podzakonskih predpisov, ki se več ne uporabljajo.

Cilj predloga je tudi preko krepitve spoštovanja načel pravne varnosti, varstva zaupanja v pravo in ter jasnosti in določnosti predpisov prečistiti slovenski pravni red ter v Sloveniji okrepiti vladavino prava.

"Cilj zakona je v pravni red uvesti mehanizme, ki bodo preprečevali nadaljnje kopičenje kategorije veljavnih predpisov, ki se ne uporabljajo, ter očistiti pravni red konzumiranih in obsoletnih predpisov za nazaj," so zapisali.

Vlada je prvo besedilo predloga zakona o debirokratizaciji v DZ poslala marca, DZ pa naj bi ga po petkovem sklepu kolegija predsednika DZ obravnaval v sredo. Na seji kolegija je predsednik DZ Igor Zorčič sicer opozoril, da bo za sprejem zakona v DZ potrebna dvotretjinska večina, ker med drugim posega v zakon o načinu glasovanja in ugotavljanju izida glasovanja na referendumu o volilnem sistemu iz leta 1996, ki je bil sprejet z dvotretjinsko večino. Zato so nekateri na kolegiju ocenjevali, da je edini način, da za sprejem zakona ne bi bili potrebni dve tretjini glasov, da vlada zakon umakne in ga vloži na novo. Iz sporočila za javnost ni razvidno, ali novo besedilo predloga zakona posega tudi v omenjene določbe, ki zahtevajo dvotretjinsko večino.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window